Ane Brun

Ane Brun gör lysande karantänmusik

Av: 

Markus Larsson

Ane Brun släpper två nya album på kort tid. Båda två är bland et bästa hon har gjort.
Ane Brun släpper två nya album på kort tid. Båda två är bland et bästa hon har gjort.

MUSIK

ALBUM Vad den svävande musiken på ”After the great storm” verkligen fångar är den allmängiltiga känslan av avstånd och ensamhet.

Betyg: 4 av 5 plus
Ane Brun
After the great storm
Ballon Ranger/Universal


POP Musiken har egentligen inget med varma sandstränder att göra.

Låtarna ligger många mil bort från Ibiza, klubben Cafe del mar och soluppgångar där vackra människor försöker landa efter långa nätter på piller och psykedeliska droger.

Ändå känns ”After the great storm” som Ane Bruns mest baleariska album. Tankarna går ofta till album och artister som vanligtvis inte brukar att förknippas med den norska låtskrivaren och artisten. Vissa spår är lika avskilda från fastlandet som Sades solbrända album ”Love is stronger than pride” eller b-sidan av Kate Bushs ”Hounds of love”, en monumental sångcykel om att vara skeppsbruten till havs.

Hos Ane Brun är stämningen dock mer höst och is. Eller tänk senhöstens gråa dimbankar på Gotland när raukarna knappt syns.

Brun släpper två album i höst. Det andra, ”How beauty holds the hands of sorrow”, kommer i slutet av november. Båda är sprungna ur den ofrivilliga och kreativa sysslolösheten som drabbade alla turnerande musiker efter att pandemin stängt ner konsertlokaler och klubbar överallt. Båda tillhör bland det bästa hon har gjort.

Båda visar också hur ledigt och avslappnat hon i dag rör sig mellan två motsatser i musiken. ”How beauty holds... ” är analog och akustisk medan ”After the great storm” är digital, experimentell och genreöverskridande.

Vad den svävande musiken verkligen fångar är den allmängiltiga känslan av avstånd och ensamhet. Tankarna om kärlek och förluster har tappat kontakten med omvärlden. Alla former av ”normal” gemenskap har tagit paus på obestämd tid.

Sången, instrumenten och beatsen tonar långsamt och lågmält fram. Detsamma gäller för låtarna. Ingen av melodierna klampar in i rummet med stövlarna på och sveper en öl. Flera av dem avslöjar först sin styrka efter fjärde eller femte lyssningen.

”After the great storm” låter som ett avskilt spa där människor kan checka in och koppla av i bekväma morgonrockar och tofflor, givetvis på ett covid-anpassat avstånd från varandra.

Skillnaden är att Ane Bruns retreat även innehåller magnifik och vacker musik.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS

Vinterns stora rea hos Cellbes är här! Upp till 60% rabatt på tusentals varor. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så låter Per Gessles nya album

ÄMNEN I ARTIKELN

Ane Brun

Musik

Musikrecensioner

Skivrecensioner