Hov1 vänder sig till gamla klyschor

”Barn av vår tid” är Hov1:s mest hiphop-influerade album hittills.
”Barn av vår tid” är Hov1:s mest hiphop-influerade album hittills.

Det finns en och annan bättre stund. Men med tomma textrader om pengar, tjejer och bilar sjabblar Hov1 bort det de brukade vara bra på.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Hov1
Barn av vår tid
Levenum/Universal

HIPHOP I sina bästa stunder har Hov1 skrivit kärlekslåtar med en tydlig träffsäkerhet och behandlat sitt ämne med omsorg. Inte minst på albumet ”Gudarna på Västerbron” visade gruppen en talang för att fånga ungdomens mest känsliga delar.

En egenskap som endast kommer fram vid enstaka tillfällen på ”Barn av vår tid”. I inledande ”Tjuvheder” rappar Ludwig Kronstrand om både ångest och ätstörningar: ”Haft så mycket ångest att jag velat dö/Tackar medicin att jag lever som jag gör”.

Men ofta går det att fråga sig vad Hov1 håller på med. ”Barn av vår tid” är det mest hiphop-influerade som gruppen hittills har gjort. Beatsen är hårdare och de har tagit hjälp av både Einár och Dree Low, men även av producenten IAN som sedan tidigare har just Einár och rapduon Aden x Asme på cv:t.

Hittills inga konstigheter.
Men i övrigt verkar det som att Hov1 strävar efter någon typ av kredd inom hiphopen genom att vända sig till genrens mest uråldriga och sexistiska klyschor.

”Klart det blir fel när ni tar det ur kontext” rappar Ludwig Kronstrand på ”Tjuvheder” och syftar på hur gruppens texter ofta tas ur sitt sammanhang för att sedan kritiseras.

Den här gången finns det alldeles för många rader som inte går att feltolka.

Exempel? ”Hon ger mig huvud i min bil utan nån försäkring”. Jaha ja. ”Det här är whole lotta gang shit, hon ber mig spank it”. Ett till? Vad sägs om när Noel Flike uppmanar varje journalist till att ”kom och sätt dig på min dick” i låten ”Banksy”.

Det råder helt enkelt överflöd på tomma textrader om pengar, tjejer och bilar.

Särskilt tråkigt eftersom att Hov1 faktiskt kan skriva om dessa ämnen på ett vettigt sätt. Titelspåret är fortfarande en fyndig skildring av en ytlig samtid, med både självdistans och träffande textrader om kändisar som gråter ut på bästa sändningstid och influencers som tjänar pengar på sina barn.

Samma ärlighet går att höra på albumets ena Einár-samarbete ”Hur mycket? (pengar vill du ha)”, i grunden en tragisk historia om att förlora sig själv bland pengar och framgång.

Så varför Hov1 ändå väljer att ägna sig åt ett meningslöst poserande är svårt att förstå.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE