Halleluja - de frälser fansen

MUSIK

Blind Boys of Alabama

Det borde man förstått.

När gospelgubbarna Blind Boys Of Alabama sjunger ”Rain, rain, rain” öppnar sig himlen.

Snacka om närkontakt.

Foto: TURNERAR ALLTID Blind Boys Of Alabama har funnits sedan 1944. I går höll sig gospelgubbarna på scenen, annars brukar de predika i publiken.

Den 10 juni 1944 klockan 16 på eftermiddagen börjar lokalradion i Birmingham, Alabama att sända. Gästerna består av fem ungdomar från en blindskola, och Blind Boys Of Alabama gör sitt första officiella framträdande.

I går gjorde de sitt... tja, säg att de uppträtt mer än 200 gånger varje år sedan dess, så får du räkna efter själv.

Kultgrupp

Vi snackar gospel och vi snackar om vokalgruppen som blivit kult. De tre originalmedlemmarna som fortfarande turnerar - Clarence Fountain, Jimmy Carter och George Scott - har större framgångar än någonsin.

Gruppen vann en grammis förra året för plattan ”Spirit of the century”. De har, under de senaste åren, bland annat jobbat med Peter Gabriel, Lou Reed, Bonnie Riatt och KD Lang.

Höll sig på scenen

Och de är helt fantastiska.

När jag såg dem för några år sedan på Mosebacke haltade de runt bland oss i publiken och prisade Jesus och Gud. I går kväll höll de sig på scenen.

Men publiken ställer sig ändå upp, dansar och sträcker armarna mot himlen. Och när de gamla boysen i vita kostymer och svarta solbrillor från Alabama kör sin version av ”Amazing grace” (orden är de vanliga, melodin känner vi vanligtvis som ”House of the rising sun”) kan det inte längre finnas tvivlare.

Amen.

Blind Boys Of Alabama

Tobias Fröberg

ARTIKELN HANDLAR OM