Eddie Meduza hittades död i sin bostad

Bert Karlsson: Han var en oerhört intelligent låtskrivare

1 av 2
För en stor publik var Eddie Meduza en av de viktigaste artisterna i Sverige. Med hits som "Punkjävlar" och "Mera brännvin" gjorde han sig känd för ettrig rock med provokativa texter. Nu har han tystnat för evigt. Eddie Meduza, eller Errol Norstedt som han egentligen heter, blev 53 år.

Den svenska vulgärrockens kung, Eddie Meduza, har avlidit.

I går hittades han död i sitt hem utanför Tingsryd.

- Han var en oerhört intelligent låtskrivare, säger Bert Karlsson.

1975 släppte Eddie Meduza, alias Errol Norstedt, sin debutskiva "Errol" och tre år senare fick han sin första hit med "Punkjävlar".

Efter ett stort antal skivor och låtar som "Mera brännvin", "Glasögonorm" och "Volvo" blev han en av

landets mest populära artister.

Framför allt på landsorten.

- Man kan nästan säga att han var raggarnas Jerry Williams. Så fort man såg en raggare så var det Meduza i högtalarna. Errol var en man med jordklotets största hjärta, säger vännen Sture Svensson, som i går hittade honom död i hemmet i småländska Värends Nöbbele.

"Han hade hjärtproblem"

I spåren av framgångarna följde ett hårt leverne med mycket alkohol.

- Han hade hjärtproblem och varnade andra för att man inte skulle supa. Han ville ju lägga av med det, men det var inte det lättaste, säger Peter Hellqvist, som i flera år skötte Eddie Meduzas fanklubb.

Men trots hälsoproblemen turnerade han flitigt in i det sista.

Bandet höll just på att sammanställa material till en ny liveskiva, som enligt skivbolagsdirektören Bert Karlsson kommer att släppas under våren.

Skivan "Scoop " från förra året blev hans sista studioalbum.

"Det här var väldigt tragiskt"

- Jag har känt honom i 30 år och det här är väldigt tragiskt. Han var en oerhört intelligent låtskrivare, även om det var svårt att tygla honom i texterna. Men han har sålt otroligt mycket skivor genom åren, säger Bert Karlsson

Errol Norstedt blev 53 år gammal och sörjs närmast av tre barn och fästmön Leila.

Björn Solfors