Sarah Klang: Det var som att det började ryka ur mobilen

Sarah Klang om genombrottet i ”På spåret”, att jämföras med Adele – och varför hon försöker vara Nina Persson men i stället blir Amy Schumer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

MUSIK

GÖTEBORG. För fyra veckor sedan, mellan klockan 20.00 och 21.00, tog Sarah Klang ett rejält kliv rakt in i rampljuset.
Hon sjöng två låtar i ”På spåret”. Frågeleken i SVT som är ett av svensk tv:s flaggskepp. Många av de 2,4 miljonerna tittarna blev helt knockade av hennes röst.
– När programmet var slut, var det som att det började ryka ur mobilen, säger hon och skrattar.

Snacket har gått ett tag. Särskilt i Göteborg. Sarah Klang är nästa stora stjärna. En 25-åring med en röst som fullständigt knäcker folk. Managern Johan Calissendorff må vara part i målet, men det går inte att ta miste på entusiasmen när han berättar om första gången han såg henne för två år sedan. Det var kanske inte mer än femton personer i publiken. Men alla grät efteråt. Så rörda var de. Kort därefter började han och Sarah jobba ihop.
När fotografen Anders Deros och jag parkerar bilen på Stigbergstorget i stadsdelen Majorna, hinner vi inte ens ut ur bilen innan vi hör skrikande bildäck. En Mercedes passerar i rasande fart. En polisbil ligger precis bakom. Sedan kraschar Mercan in i några stolpar. En man rusar ur bilen. Två poliser med dragna pistoler jagar snabbt ifatt honom.
– Det är mycket knarkhandel häromkring, säger Sarah, som bor runt hörnet och inte verkar särskilt förvånad över vad som hänt.

Turné i Sverige och Tyskland

Längst upp i Kulturhuset Oceanen har Calissendorff sitt kontor. Han beskriver området som ”Göteborgs Södermalm innan det blev gentrifierat”. Till vardags jobbar han med att leta upp och boka nya artister till scenen i huset. Vid sidan av driver han, Petter Seander och Sarah skivbolaget Pangur Records. Som nu i dagarna släpper hennes debutalbum ”Love in the milky way”.
Efter några singlar och konserter, är det tänkt att det stora genombrottet ska komma i vår. Stor turné i Sverige (flera konserter är redan utsålda!) och Tyskland, där de nyligen varit på pr-turné. Spelning på viktiga South by Southwest-festivalen i Austin, Texas i mars.
Men den breda publiken i Sverige fick alltså upp ögonen – och öronen – för Sarah Klang genom ”På spåret”.
– Jag brukar inte ens titta, men min pojkvän och några i familjen är hardcorefans, säger Sarah.
Kända göteborgsgitarristen Daniel Gilbert hade hört och gillat en Sarah Klang-låt. Han frågade om han fick tipsa Augustifamiljens kapellmästare Stefan Sporsén.
– Visst, kör, sa jag, och tänkte inte mer på det.
– Så ringde Stefan ett par veckor efter det. Gud vad roligt att jag fick sjunga ”Make your own kind of music”. Det är en favoritlåt och jag har alltid gillat Cass Elliott (1941-1974).

”Som att jag hade spelat naken”

Sarah Klang i ”På spåret”.
Foto: SVT
Sarah Klang i ”På spåret”.

Kan man säga att det finns ett före och efter ”På spåret” för dig?
– Absolut. Jag visste ju hur jag hade sjungit, en normal prestation. Men när jag tittade var jag orolig för hur det skulle se ut i tv. Kommer jag att vara grön i ansiktet?
– När programmet sändes, det var som att min mobil, typ, började ryka, nästan. Det var så otroligt många människor som skrev meddelanden och på sociala medier. En tidning ringde och skrev om Här chockar hon alla. Det var som om jag hade ”kuppat”. Spelat naken (skratt). Jag hade ju bara sjungit. Men det öppnade verkligen upp för mig.

– Jag skriver ju bara om kärlek och relationer. De största kärlekslåtarna är väl ledsna. Att skriva en låt om hur bra man har det är svårt, det är psykopatiskt nästan.

Sarah Klang är född i Göteborg. Pappa, som driver en känd smörrebrödskrog, har alltid bott där. Genom åren har Sarah flyttat runt med mamma (föräldrarna är skilda), som är hudterapeut, till bland annat Värmland, Västernorrlands inland och Uddevalla. Där gick hon i gymnasiet.
– Skolan var inte min grej, jag var mer intresserad av musik och startade gymnasieband, som många gör.
När började du sjunga?
– Jag har nog alltid tyckt om det. Det gör väl alla barn. Kanske var det tidigt i tonåren som någon musiklärare klappade en på axeln och sa att jag var ovanligt bra.

Nynnar in låtar på mobilen

Foto: Anders Deros
Sarah Klang.

Tillbaka i Göteborg efter gymnasiet, har hon jobbat på pappas krog. Och tagit tag i musiken på allvar. Kevin Andersson, som gick året över henne på gymnasiet, blev hennes gitarrist, låtskrivarpartner och producent.
– Vi var bara bekanta i plugget, men träffades på krogen här i Göteborg. Första albumets låtar har jag skrivit grunderna till på gitarr. Men jag kan kanske fem ackord och känner att jag blir sämre och sämre på att spela. Mycket av melodierna nynnar jag in på mobilen. Kevin och jag har samma musiktänkande, han kan sedan ta ut och utveckla mina idéer.
Sarah skriver också gärna låtar på sin begagnade autoharpa.
– Jag hittade den på Blocket. Min kille köpte den. Jag är inte superinsatt, men den är sjukt enkel att skriva musik på, alla ackord finns på knappar. Det är som att du spelar sjuka Beethoven-grejer, du trycker bara på knappar.
Och texterna? Det är mycket olycklig kärlek…
– Jag skriver ju bara om kärlek och relationer. De största kärlekslåtarna är väl ledsna. Att skriva en låt om hur bra man har det är svårt, det är psykopatiskt nästan.

Adele… jag blir smickrad. Men kan också känna att det blir lite, lite enkelt att jämföra med henne. Vi har båda fyllig röst. Vi har, typ, samma kropp. Men jag har inte alls hennes register.

Så några vet om att det är dem du sjunger om?
– Absolut. Så många pojkvänner har jag inte haft. De får väl gissa…
Många har kallat Sarah Klangs musik för country. Eller Americana. Jag tycker det låter lite som Adele-möter-Lucinda Williams-möter-Lana Del Rey-möter-Julee Cruise (som sjöng temat till original-”Twin Peaks”).
– Adele… jag blir smickrad. Men kan också känna att det blir lite, lite enkelt att jämföra med henne. Vi har båda fyllig röst. Vi har, typ, samma kropp. Men jag har inte alls hennes register. Sedan har jag andra kvaliteter i min röst som inte hon har. Hon är grym, men jag vill inte att det ska vara lika cleant producerat.
– Musikprojektet är baserat på ett jag som är superledsen och jätteemotionell. Jag är verkligen en downer i min musik, men utanför det är jag en ganska lättsam person som gillar att festa, gå ut och vara social.

”Till en vän som gick bort för tidigt”

Foto: Anders Deros
Sarah Klang.

Din låt ”Blue bird” är enormt gripande. Låter som en kyrkorgel och så den lite spruckna rösten…
– Det är nog en vanlig synth. Men jag ville den låten skulle vara lite psalmig. Den är till en vän som gått bort alldeles för tidigt, när vi var unga, kring 20.
Om Sarah Klangs debutalbum är lite vemodigt, lovar hon att konserterna nog kan bli något helt annat.
– Live får jag så mycket adrenalinpåslag att det går att ta rösten till andra ställen än i en studio.
Image är viktigt för artister. Du sa i någon intervju att du vill vara Nina Persson men blir Amy Schumer?
– Det känns som att jag har pratat om Nina Persson i alla intervjuer. Om hon läser måste hon tänka: Vad har hon för problem? Det handlar om hur man ses som en person på scenen. Man önskar att man var lite sval och cool - och smal – och att allt hade varit så mycket enklare då. I stället är man svettig och röd i ansiktet. Men jag är ganska fine med att vara mig själv. Och jag älskar Amy Schumer också.


Här uppträder Sarah Klang i vår:

Februari: 16 Tollered, 17 Göteborg, 20 Globen, Stockholm (Sarah Klang är en av många artister som tolkar David Bowie-låtar), 21 Malmö, 22 Kristianstad. Mars: 1-2 Oslo, 3 Örebro, 11-19 Austin, Texas, 22 Fasching, Stockholm, 23 Lund, 24 Karlstad, 25 Linköping, 29 Varberg, 31 Borås. April: 11 Hamburg, 12 Berlin, 13 Köln, 14 Haldern.


Sarah Klang om…

Foto: Anders Deros
Sarah Klang.

… favoritartister:

Jättebrett. Började lyssna på Courtney Love, Cardigans och Anna Ternheim. Cass Elliott, så klart. Barbra Streisand. Angel Olsen, vintageinfluerad amerikansk sångerska.

… Melodifestivalen:
– Absolut inte. Man ska aldrig säga aldrig men… här säger jag alltid aldrig, det är inget för mig. Men till nästa skiva vill jag göra en mix av ABBA, nice pop och vintage. Vers, refräng, en tonartshöjning.

… sin image:
– Fixa med scenkläder tar mycket av min tid. Jag har två tjejer, Lili och Aina, som syr åt mig. Det är viktigt hur bandet, körsångerskorna och jag ser ut. Vi fixar allt själva. Om jag inte hållt på med musik, hade jag nog jobbat med rekvisita eller teaterkostymer.

Publicerad:

LÄS VIDARE