Sångerna tog över mitt huvud

MUSIK

Joacim Perssons topp tio

1 av 2

1. 2 steg från paradise (Håkan Hellström)

POP Hellströms sjätte studioalbum ställde till det. Med svärtan från sitt hittills starkaste album ”Ett kolikbarns bekännelser”, ”ljug för mig”-desperation, Byrdsgitarrer, plågsamt närgångna texter om att allt, när som helst, går åt helvete med både kärleken och karriären tog sångerna över mitt huvud. Till och med när jag sov. Under sex veckor vaknade jag av eller med någon av låtarna snurrande i huvudet. Ibland samma låt som dagen före, ibland en helt annan. Varje dag. Alltid ett av spåren från ”2 steg från paradise”. Konsekvensen blev så konsekvent att det till slut inte ens gick att bli irriterad av den inbyggda Ipoden. Och där ligger också storheten med skivan. Alla låtar utom det pårökta titelspåret är bäst, bara på olika dagar. Det är ett facit som ytterst få låtskrivare och artister lyckas med under ett helt liv.

2. Infinite arms (Band Of Horses)

ROCK För sångstämmorna. För de tidlösa americana-melodierna. För den vuxna vardagens vemod. Med sitt tredje album talade Band Of Horses ur skägget.

3. The suburbs (Arcade Fire)

ROCK Och på tal om den vuxna vardagens förlamande vemod. På tal om att blomma ut. ”The surburbs” rätade upp vägen för indielokomotivet som leder rakt upp i arenasfären.

4. Opus eponymous (Ghost)

METAL Sent in i året ritade Ghost om hårdrockskartan 2010 med debutskivan som bekräftade årets metalhajp. Påvponcho, Black Sabbaths tidiga 70-tal, okult reverbsång, primal heavy metal och gammal hederlig mystikimage i en helt förtrollande retroröra.

5. The courage of others (Midlake)

FOLK Texasbandet trängde djupare in i skogen och irrade runt bland flöjter, gycklare och dystra kaftaner. Ingen gjorde vackrare och mer fängslande trollrock än Midlake 2010.

6. A final storm (Khoma)

ROCK/METAL Umeås avigaste metalkonstellation tog sitt förnuft till fånga och kom tillbaka. Med sitt låtjämnaste, melodivackraste och mest varierade album hittills.

7. Facit (Säkert!)

POP Djärvare texter. Bredare jämtländska. Hittigare låtar. Större självförtroende och prydligare produktion. Annika Norlins svenska landsbygdshymner gjorde året lite varmare.

8. High Violet (National)

POP ”Boxer”-plattan är bättre. Okej, då var det sagt. Att ”High Violet” ändå kvalar in bland årets bästa album säger en del om hur låtstark den här Cincinnatikvartetten är.

9. Red leather dream (Nina Kinert)

POP Jag förstår inte mycket av den där fantasyfäblessen. Men allt annat på Kinerts Bat For Lashes-tonade fjärde album talar klarspråk. Årets mest bedårande artpop.

10. Arctic (I’m Kingfisher)

POP Egensinnig har han alltid varit, Grums egen singer/songwriter-fågel. Men efter att ha borstat av sig både sitt gamla artistnamn och Dylankomplexet gjorde Thomas Jonsson kufcharmig snöpop som ingen annan.