Ett ovanligt avslappnat Kent

MUSIK

”En plats i solen”

Foto: Pontus Höök

Nu säger visserligen Kent att de har jobbat stenhårt med den här skivan i flera månader och de tycker själva att den känns väldigt genomarbetad.

Så det kanske är ren inbillning från min sida, påverkad av deras nya och uppfriskande ”ut med musiken direkt”-strategi. Men jag tycker mig höra något ovanligt avslappnat i dessa tio låtar, ett Kent som njuter av det faktum att de femton år efter debuten fortfarande har vad som krävs för att vara Sveriges största rockband och bara kör på.

Det är väldigt tilltalande. Om höstens album ”Röd” var ett ovanligt ambitiöst experiment med synthar känns ”En plats i solen” som plattan där det nya elektroniska har lagt sig tillrätta som en naturlig del i Kents sound.

Här finns inga ambitioner att förnya sig, Kent bara rullar vidare med sina täta Depeche Mode-stämningar och luftigare New Order-arrangemang. Det låter bekvämt och harmoniskt, kanske lite mer direkt poppigt och dansant än på länge. I ”Gamla Ullevi” får dataspelselektronik möta febrande latinrytmer. Förmodligen gillar bandet själva att trumintrot till den mjukt plockande ”Skisser för sommaren” skulle gå att taktmixa med ZZ Tops ”Gimme all your lovin’”.

Därmed inte sagt att den svenska rockens mesta svårmodsikoner på något vis har gjort en uppsluppen partyplatta. ”En plats i solen” låter snarare som soundtracket till bakfulla julisöndagar och sentimentala augustikvällar, där musiken lindrar och Jocke Bergs texter adderar tröstande tankar om förgängligheten och det eviga sökandet efter något mer.

En del tycker säkert att han skriver med för stora bokstäver i låtar som ”Ärlighet respekt kärlek” eller ”Passagerare” (med fin gästsång av Rebecka Törnqvist). I mina öron är den sortens direkta allvar något av det bästa i Jocke Bergs låtskrivande.

Inte minst är det kontrasten mellan sådana texter och lättheten i musiken som gör Kents nionde studioalbum till ännu ett bländande stycke svensk rockmusik.