Benny Andersson

- Visst blev ’Cirkeln’ en besvikelse

Av: 

Jens Peterson

MUSIK

Benny Andersson om att misslyckas, nya skivan och ”Mamma mia! 2”

En ny skiva med körsånger. Och snart går Benny Andersson in i studion igen med BAO. Orkestern åker på turné i sommar.”Cirkeln” blev en besvikelse publikmässigt. Men han ska fortsätta producera film. Och dörren för en ”Mamma mia! 2” är inte stängd.

– Jag förstår varför filmbolaget är intresserat av en uppföljare, men personligen är jag det inte, säger Benny Andersson. Det rullar på i snigelfart.

Nypremiär och succé för ”Kristina från Duvemåla” på Cirkus i Stockholm. Sånger från den musikalen, ”Chess” och BAO finns med på nya skivan ”Kärlekens tid”. Gustafs Sjökvists kammarkör sjunger Benny Anderssons musik.

– Jag blev glad när Gustaf frågade, säger Benny Andersson. Det var när Victoria gifte sig 2010. ”Det vore väldigt roligt att göra en skiva med din musik”. Jag svarade naturligtvis ”gärna för mig”.

De valde ut sångerna tillsammans och hann spela in skivan innan Gustaf Sjökvist dog tidigare i år.

– De flesta melodierna är skrivna för kör. ”Anthem” är inte det, men den blev rätt fin, tycker jag.

Dagsaktuell igen

Kören sjöng Benny Anderssons ”Vilar glad i din famn” vid kronprinsessans bröllop. Sångerna på ”Kärlekens tid” presenteras vid två konserter med kören i Stockholm. Från ”Kristina från Duvemåla” finns bland annat ”Lilla skara” och ”Var hör vi hemma”.

”Kristina från Duvemåla” har blivit dagsaktuell igen, en berättelse om flyktingar som lämnar nöd och fattigdom i hemlandet.

– Jag fick nyligen ett foto på flyktingar vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Det ser exakt ut som en scen ur Duvemåla, det är kusligt nära, säger Benny Andersson. Jag har naturligtvis tänkt och känt som de flesta andra när jag följt nyheterna.

Du har varit generös i olika sammanhang. Har du gjort något nu också?

– Ja. Absolut. Det har vi, både Björn och jag. Vad får någon annan berätta.

Är du försiktig med att säga vad du tycker i politiska frågor?

– Nej, inte ett dugg. Men man får välja sina strider. Man kan inte vara överallt, även om man har åsikter. Vad det gäller ombyggnaden av Slussen hoppas jag att de tar sitt förnuft till fånga i Stadshuset vid omröstningen den 28 september. Jag har sagt vad jag tycker.

Har du alltid gillat körmusik?

– Den mänskliga rösten är det bästa instrumentet. Ju fler desto bättre. Om man lyssnar på ABBA är det väldigt mycket kör. Det har alltid varit roligt att jobba med många stämmor. Gustaf Sjökvists kammarkör är extrembra. Dom är så otroligt lyhörda, har sjungit tillsammans under många år med världens bästa ledare. Kören är nästan som en person.

Ni övervägde inga av dina mer poppiga låtar?

– Nej. Men hade jag haft tid hade jag försökt skriva något nytt som ingen hört. Det hade varit trevligt, men jag var så upptagen med att göra "Cirkeln".

Filmen fick fina recensioner och sågs av 120 000 på bio. Benny Andersson producerade tillsammans med Cecilia Norman Mardell och Ludvig Andersson.

– Filmen blev bra. Vi är alla lite besvikna att det inte kom fler och såg den på bio. Det var absolut värt arbetet . Nu kostar den oss pengar istället för att det gav tillbaks. Det får man ta som läropengar. Arbetet var fantastiskt roligt.

Det blir inga uppföljare?

– Inte som det ser ut nu. Men vi förhandlar med ett engelskt bolaga om remakes av både ”Cirkeln” och  de två andra böckerna på engelska.

”Cirkeln” måste vara din första besvikelse i jobbet på länge.

– Det är trevligt med lite omväxling i karriären. Kommersiellt blev den en besvikelse, men inte konstnärligt. Det är en bra film. Det skorrar ingenstans. Vi gjorde vad vi kunde. Vi ska fortsätta producera film.

Det kommer ny musik också. Benny Andersson orkester går in i studion och turnébussen.

– I höst och vår spelar vi in en ny skiva med BAO. Den är nog färdig i maj och sedan ska vi ut på turné i juli.

Du har ett nytt album klart?

– Jag har faktiskt skrivit all musik, fast Björn vet inte... jo, han vet men jag har inte skickat något ännu som han ska skriva texter till. Det blir skoj att spela in. Varje gång vi i BAO är i studion tänker jag ”varför är vi inte här hela tiden?”. Det är oslagbart. Jag skulle kunna vara där med dom varje dag.

Hinner du ändå jobba med film?

– Det som tar längst tid med BAO är att få ihop musiken. Den är klar nu. Att spela in den går ganska fort. Sedan måste vi repetera lite mer inför turnén om det kommer tio nya trudelutter.

Då och då ryktas det om en uppföljare till filmen ”Mamma mia!”.

– Jo, jag vet. Visst kom loss: ”Give us an offer we can't refuse”. Det pratas om det och vi kommunicerar med Judy Cramer. Catherine har skrivit en historia, men det ska ältas. Vi fick förslag på en regissör som inte förstått någonting. Så kan vi inte ha det. Det rullar på i snigelfart.

Han vill inte förstöra intrycket av originalets framgång.

– Jag tycker vi ska vara oerhört nöjda med hur filmen ”Mamma mia!” blev, säger Benny Andersson. Personligen är jag inte intresserad av en uppföljare, men jag förstår varför filmbolaget Universal är det.

Men vad kan bolaget ge er för erbjudande som ni inte kan motstå. Ekonomiskt?

– Nej, nej, det måste ha konstnärlig bäring. Annars är det helt meningslöst.

Björn Ulvaeus arbetar med att förvandla Tyrol på Gröna Lund till en taverna i ”Mamma mia!”-anda. Premiär i januari.

– Det har jag inte ett dugg med att göra.

Du lägger dig inte i hur ABBA-låtarna görs?

– Nej... Jag ska gå dit och se hur det låter. Kanske är det något jag kan bidra med utan att vara inblandad. Dom behöver inte lyssna på mig, men dom kanske gör det om jag har synpunkter. Jag vet inte riktigt vad det blir på Tyrol, men det kan bli kul. Jag hoppas det för Björns skull.

Låtarna som skulle kunna vara med i ”Mamma mia!2”

Benny Andersson avslöjar att Catherine Johnson, som skrev musikalen ”Mamma mia!”, har en historia klar för en fortsättning. Johnson var den som fick in många ABBA-låtar i musikalens intrig.

En del tror att ”Mamma mia!” ­använde alla de bästa ABBA-sångerna. Det är inte sant. Nöjesbladets Jens Peterson listar en samling starka låtar som skulle kunna ­vara med i en fortsättning.

”The day before you came”

”Summer night city”

”One man, one woman”

”Waterloo” (endast extranummer i ­musikalen)

”Ring ring”

”Like an angel passing through my room”

”Kisses of fire”

”Fernando”

”I let the music speak”

”The way old friends do”

”When all is said and done”

”Hasta manana”

”Eagle”

”Head over heels”

”I wonder”

”When I kissed the teacher”

”Why did it have to be me”

”On and on and on”

”Happy new year”

”Andante andante”

”The piper”

”Lovers live a little longer”

”Angel eyes”

”I am just a girl”

”Rock me”

”So long”

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

ABBA-miljarderna: Så mycket äger de

ÄMNEN I ARTIKELN

Benny Andersson