Darin berör och bjuder upp till dans

avNatasha Azarmi

Foto: ANDERS DEROS
Darin är pricksäker i varje ton.

KONSERT Darin har fått ett andra genombrott sedan han började göra musik på svenska. Men på turnépremiären lyser hans gamla material lika starkt.


Darin
Turnépremiär: Lisebergshallen, Göteborg. Publik: Nästan fullt. Längd: 85 minuter. Bäst: "Astrologen", "Alla ögon på mig", "Nobody knows" och "Step up". Sämst: Petitesser, men ett par fler gamla guldkorn hade inte suttit fel.


GÖTEBORG. När Darin började skriva låtar på svenska förstod skivbolaget inte hans vision, så han startade ett eget bolag.

"Under en tid hade jag noll kronor på kontot", berättar han på turnépremiären.

De två skivorna han har släppt sedan dess har blivit hans mest framgångsrika.

Publiken, som sträcker sig genom generationer, sitter på helspänn när Darin berättar sin historia. Det är svårt att göra annat. När 30-åringen står med mikrofonen i hand är det som att höra en vän dela med sig av sin tyngsta sorger.

I kväll sjunger han om saknad, brustna hjärtan och vikten av att ta vara på livet.
Och om ensamheten framför och bakom rampljuset. Under "Alla ögon på mig" lyser publiken upp lokalen med sina mobiler, samtidigt som de torkar bort tårar från kinderna.

Och efter en fängslande version av "Astrologen" vill jublet och applåderna inte ta slut. Huvudpersonen ser överrumplad ut.

Varje detalj har finslipats, från ljusstrålarna som träffar publiken till låtordningen. Likaså varje ord: "Vi får inte glömma bort våra värderingar för vi vet alla innerst inne att vi är lika mycket värda", säger artisten från scen.
"Tänk dig" handlar om en värld i kris och får ett ännu större djup när Darin backas upp av en stråkkvartett. Efteråt får han stående ovationer.

Darins svenska låtar räcker väl för att bära en hel konsert. Men kvällen är också ett kvitto på att han har samlat på sig en stark diskografi under många år.

"Jag vill dedikera den här till mina hardcore fans", säger han.
Tolv år gamla "What if I kissed you now" har blivit tolv gånger vackrare sedan den släpptes. Rösten är lika känslosam som pricksäker.

Storslagna "Nobody knows" blir i sin tur ett vibrerande klimax och gamla hiten "Step up" förvandlar Lisebergshallen till ett rykande dansgolv.

Det har gått 14 år sedan genombrottet, men än i dag kan få bemästra både hudlösa ballader och stora popproduktioner som Darin.


LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM

Darin

Musik