Okända detaljerna bakom nya bilden på Håkan Hellström

MUSIK

Experternas analys: Knarklyckan Familjen Addams Nattrocken

1 av 2 | Foto: Här är den nya Håkan Hellström-bilden som släppts (men som inte är skivomslaget).

Vi är snart där.

Den 26 augusti släpper Håkan Hellström, 42, sin nya skiva ”Du gamla du fria”.

Nöjesbladet grottar ner sig i alla detaljer kring bilden som släpptes i samband med nyheten - och hittar en silkesmorgonrock, en stol från ”Familjen Addams” och böcker om marijuana.

Fotograferingen.

Pressbilden är tagen av den Göteborgsbaserade fotografen Sören Håkanlind, trefaldig vinnare av fotopriset Årets bild, som har fotat Håkan Hellström flera gånger tidigare.

– Det gick rätt fort. Jag fick uppdraget dagen innan och sedan körde vi helt enkelt, säger han.

Sören och Håkan höll till hemma hos en av Håkans bekanta.

– Just den här bilden tog vi lite på uppstuds. Det var inte så jättemycket planering annat än att vi bestämde att vi ville ha med stolen och väggen. Och Håkan läser ju väldigt mycket så vi valde en bok som han tyckte var relevant och som han tyckte om. Det är inte Håkans bok, den fanns där.

Hur hamnade ni där?

– Jag tror att det var det enklaste. Han och hans bekant arbetar tillsammans och Håkan är ju en rätt privat person. Jag tror inte att vi skulle haft möjlighet att vara hemma hos honom.

Hur är Håkan att fota?

– Han är rätt enkel. Jag har inte upplevt att det varit några svårigheter överhuvudtaget. När han har satt sina ramar är han väldigt flexibel.

  Kläderna.

Håkan Hellström är känd för sina trendsättande outfits och sitt modeintresse. Nöjesbladet lät Aftonbladets modeexpert Nina Campioni tycka till om hans nya, avslappnade look.

Vad har han egentligen på sig?

– Håkan bär en tunn mönstrad nattrock i silke, eller kanske morgonrock i vanligt språk. 

Vad signalerar outfiten?

– Hela bilden signalerar eftertanke och intellektualism. Att han bär en morgonrock förstärker den bilden av en man så djupt nere i sina egna funderingar och lärdomar att han fastnat där på morgonen och läser ända in på eftermiddagen. Alternativt att han aldrig kommit i säng utan sitter där än och kontemplerar över människans tillkortakommanden.

Hur hög är trendfaktorn?

– En snygg nattrock i bra material bör varje man och kvinna ha hemma, den är ständigt aktuell. Just nu ser vi dessutom en flört med alla typer av nattplagg då även pyjamasen numera kan tas för kostym.

Stolen

Den stora fåtöljen Håkan sitter i tillhör möblemanget i hans väns hem. Korgstolen är en variant av en modell som fått sitt smeknamn från en välkänd tv-serie, berättar Ulf Brunne, studierektor på möbeldesignutbildningen Carl Malmsten Furniture Studies.

– Denna typ av korgstol i rotting brukar kallas ”Familjen Addams” efter tv-serien från 60-talet där en av huvudkaraktärerna  Morticia på bilder ses sittande i en mycket snarlik fåtölj, säger han.

Modellen har anor från förra seklet.

– Typen av fåtölj tillverkades i stora mängder under 1900-talets andra hälft, bland annat i Egypten, och har ingen identifierad upphovsman/kvinna, säger Ulf Brunne.

Men någon dyrgrip är den inte.

– Priser idag på auktion kan, beroende på skick, ligga på några tusenlappar.

Filmklippet.

I filmklippet som används för att presentera det kommande albumet springer en liten flicka in i en gammal leksaksaffär och botaniserar. Filmen är inspelad i antikbutiken Plastac Retro på Andra Långgatan i Göteborg.

– Jag är ju den sista antikaffären som är kvar på den här gatan och det är en himla blandning av prylar. Jag tror att den är i linje med hela hans stil. Sedan vet jag att Håkan Hellström gillar Andra Långgatan. Det är en gata som är lite osannolik på något sätt, säger butiksägaren Richard Borgström.

Håkan Hellström själv var inte med under inspelningarna.

– Han var inte här, men jag har ju sett honom på stan. Annars har min butik blivit ett ställe dit ganska många konstnärer kommer. Det är väldigt kul, säger Richard Borgström.

I slutet av filmklippet lägger flickan pusslet som hon köpte inne i butiken. När hon lagt klart det visar de en bild av Jan Lööf med texten ”Håkan Hellström at the opera”. Att Håkan Hellström beundrar konstnären är ingen nyhet.

På bokmässan förra året stod de på scen tillsammans under firandet av Jan Lööfs 75-årsdag. Då framförde Håkan Hellström ”Valborg” med Lööf på saxofon.

Boken.

På bilden har Håkan slagit sig ner i lugn och ro med en god bok. Boken i fråga är den brittiske forskaren och biokemisten Robert S De Ropps ”Genvägar till lycka” från 1964. Informationstexten om boken lyder:

”Frågor som besvaras: Är marijuana vanebildande? Vilka droger stimulerar könsdriften? Kan heroinmissbruk botas? Vilka verkningar har opium, alkohol, kokain? Finns det verkligen lyckopiller?”

Ämnet är inte obekant för Håkan. Flera av hans låtar innehåller tydliga drogreferenser. Han har bland annat sjungit om ”Johnny med amfetaminet”, att åka till Köpenhamn och ”plocka hem några gram” och att sälja ”fyra gram till Marocko finest”.

Robert S De Ropp har skrivit flera avhandlingar om psykisk ohälsa, droger och drogers inverkan på psyket. Han har också forskat om cancer.

De Ropp är kanske mest känd för boken ”The master game: beyond the drug experience”, som handlar om de olika drivkrafterna en människa kan välja i livet. Kändisskap, kunskap och att bilda familj är några av dem.

ARTIKELN HANDLAR OM