Inget nytt i The Vaccines värld

avNatasha Azarmi

Foto: Pressbild
Med ny uppsättning kommer också nytt sound. Eller?

ALBUM Det sägs att The Vaccines är tillbaka större och starkare än någonsin förr. Men egentligen låter det som det alltid har gjort.


The Vaccines
Combat sports
Sony


POP The Vaccines har alltid gjort det väldigt enkelt för sig. Med tre ackord på två minuter gör de rockstjärnerollen till en barnlek.

Det är svårt att skriva mer än ett par album på ett sådant fjäderlätt recept. Men London-kvintetten är nu inne på sitt fjärde.

Inför nya albumet har det pratats om ett band som gått tillbaka till sina rötter och i intervjuer berättar sångaren Justin Young om hur de på föregångaren ”English graffiti” tappade sig själva.

Det är i mina öron ett frågetecken. Bandet har ju gjort samma skiva tre gånger och att slänga in en synth på föregångaren förblir deras enda förändring på sju år.

Även på "Combat sports" finns deras mest använda knep; snabba gitarriff, inbjudande anthems om trånande kärlek och lika många låtar om att leva livet till fullo.

Och, givetvis, textrader som fansen kommer att springa till tatueraren med. Young är den enda som kan få klyschor som ”Your love is my favourite band” att låta coolt.

Det är aldrig dåligt med The Vaccines men det är alltid lite för säkert. Och när man hör samma skiva för fjärde gången blir det därför svårt att inte rycka på axlarna.

Särskilt när bandet har svårt att leverera slagkraftiga hits som ”Wreckin bar (ra ra ra)” och ”Noorgard”. Eller fulländande göra-slut-låtar i klass med ”If you wanna” och ”Post break-up sex”.

Bandets livespelningar har alltid varit lite större än deras inspelade material och har ofta behövts för att väcka låtarna till liv. Kanske är så fallet även denna gång.

Men ibland klarar sig låtarna helt sig på egen hand. På ”Maybe (luck of the draw)” och höjdpunkten ”Young American” är det enkelt att föreställa sig en frustrerad Young när han sitter med högen hopknycklat papper och försöker sätta ord på den kärlek som förgör honom: ”Take me to the birthmark on your arm/And let me live forever in your palm”.
BÄSTA SPÅR: ”Young American”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM