Avantgardet berör med känsla och nerv

Rasmus Arvidsson fortsätter att sjunga om det som skaver allra mest.
Rasmus Arvidsson fortsätter att sjunga om det som skaver allra mest.

ALBUM På ”Smash and grab” är det som att Avantgardets bästa delar kommer samman, från svängiga melodier till starka självbetraktelser och samhällsanalyser.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Avantgardet
Smash and grab
Avantgardet/Border

ROCK Sedan debuten 2016 har Rasmus Arvidsson riktat blicken både inåt och utåt med en ovanlig naturlighet. Han har från album till album rört sig mellan egna trauman och kollektiva samhällsproblem: rasism, klassorättvisor och miljonprogram.

På ”Smash and grab”, Avantgardets sjätte album på lika många år, hämtar Arvidsson främst inspiration från sin omgivning. Inte minst beskriver han den gemensamma känsla av hopplöshet som många av oss har känt det senaste året.

Vid ett tillfälle önskar han till och med sina grubblerier åter, bara för att få känna något annat än likgiltighet. ”Kom tillbaka/För jag saknar att känna mig lost” sjunger han på ”Alla tvivel”.

Dessutom har musiken blivit större. Rasmus Arvidsson och Jari Haapalainen, som även var med och förhöjde föregångaren ”Smile and wave”, är orädda tillsammans. ”Smash and grab” är nämligen musik som aldrig vill stå still, oavsett om duon ägnar sig åt nerviga festivalanthems eller tungsinta ballader.

En låt som ”Utanför en chippy” är svår att få ut ur huvudet, med sin text om ett liv som aldrig verkar vilja hända.

Men givetvis vore det inte Avantgardet utan lite samhällskritik. ”Oh yeah” börjar med raderna ”Han kommer från Iran/Men utvisas till Afghanistan” och slutar med ”Blunda om ni vill”. Däremellan berättar Arvidsson en stark historia om en utvisning som har fötts ur samhällets brist på empati.
Orden står i total kontrast till låtens boogie-lättsamma melodi.
Däri ligger Avantgardets främsta styrka, i kombinationen av dansanta melodier och texter som skaver. Det är jobbigt att lyssna men omöjligt att låta bli.
BÄSTA SPÅR: ”Utanför en chippy” och ”Oh yeah”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE