Sveriges hemliga världsstjärnor

avKlas Granström

MUSIK

Swedish House Mafia: Vi kostar som ett rockband

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDLUND
Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors är tillsammans med Angello Sveriges hemliga musikexport. Swedish house mafia tillhör det absoluta toppskiktet i världen inom sin genre.

De skriver låtar åt Madonna, Nelly Furtado och Justin Timberlake.

Men hemma i Sverige är Swedish House Mafia fort-farande okända. Nöjes-bladet berättar storyn om landets hemligaste musikexport.

- Vi kostar som ett rockband att boka. Minst en halv miljon när vi spelar skivor ihop, sen tillkommer allting utöver giget, säger Axwell.

Utomlands är Swedish House Mafia - alias Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello tillsammans med artister som Robyn Sveriges allra största stjärnor. I alla fall bland unga dansmusikälskande klubbkids.

När världsstjärnor som Justin Timberlake eller Madonna vill nå ut med sina radiohits till dansgolven, då är det SHM de ringer för en remix.

Trots allt så är det få här hemma som kan nämna en enda av deras låtar. Eller ens vet att de existerar.

- Jag måste sätta på mig ett game face när jag ska gå någonstans utomlands och hade inte pallat om det varit samma sak hemma, säger Axwell.

Toppskiktet i världen

Även som soloartister är alla tre ansedda som några av världens främsta dj:s - med stora klubbar i hela världen som sitt arbetsfält. Inom housegenren, under namnet SHM, tillhör de till det absoluta toppskiktet i världen.

- Vi kostar som ett rockband. Minst en halv miljon när vi spelar skivor ihop, sen tillkommer allting utöver giget. Jag har inget emot att slänga ut lite siffror så exportrådet ska fatta vilken reklam vi gör för Sverige, säger Axwell om SHM.

Träffas inte

Axwell är den som på egen hand skaffat sig flest meriter. Men trots att han redan remixat åt Madonna, Michael Jackson och Nelly Furtado med flera - har han inte träffat en enda av sina berömda arbetsgivare.

- Oftast kommer det ett mejl från deras manager, sen jobbar man själv i studion. I Ushers fall så var det hans mamma som fick godkänna remixen. Om mamma tycker att det svänger är det okej antar jag, säger Axwell och skrattar.

Behöll pengarna

När Michael Jackson och hans folk inte var nöjda med remixen av "P.Y.T" så gjorde Axwell något som förmodligen få musikproducenter har gjort.

- De bad mig remixa "P.Y.T", men sen var det istället Akons cover av samma låt de ville att jag skulle göra. Jag gjorde en remix, men sen ville de ändra allt. Då hade jag redan fått halva gaget så jag behöll pengarna och sket i dem, helt enligt avtalet, säger Axwell och ler.

Även Sebastian Ingrosso och Steve Angello har gjort -flera samarbeten med världsstjärnor. Så sent som i februari var de i Australien och skrev låtar med N.E.R.D.

Livet som dansmusik-gigant har såklart inneburit en del roliga historier. Efter ett fredags-gig på en musikmässa i Miami hamnade SHM på efterfest hemma hos P Diddy. Sebastian liknar Sean "Diddy" Combs kök med en fullstor restaurang på Stureplan.

- Men Diddy var rätt konstig och sabbade vårt dansgolv när han hela tiden skulle greppa micken. Han gjorde sitt eget eko medan han snackade, säger Sebastian.

Lever familjeliv

Mellan dj-turneér och producentjobb lever Axwell och Sebastian Ingrosso numera stilla familjeliv i Stockholm. Axwell (Axel Hedros) har en son på sju månader och sambo, Ingrosso har en flickvän medan Steve Angello bor i Los Angeles.

– Vi har lugnat ner oss med åren. Numera kan jag -inte sova längre än till tio, då får jag panik. Man inser att ska man palla att resa så mycket och samtidigt jobba så måste man tänka på hur man lever, säger Sebastian.