De har missat en sak: låtarna

Foto: Kicken uteblir Editors har både skaffat sig självförtroende och lagt om kursen sedan de var i Sverige första gången, ändå lyckas de inte lyfta när bandet nu återvänder.
MUSIK

Första gången Editors besökte Sverige spelade de på Café Opera. Modetidningen Rodeo hade arrangerat en fest och bjudit in ett hundratal gäster. Fem av dem brydde sig om vad som hände på scenen.

Där stod fyra försynta killar från Birmingham och försökte tappert mässa sitt vemod mitt i champagnedimman.

Synthmörker

Det är bara ett torg mellan Caféet och Berns men avståndet mellan debutanterna för fem år sedan och dagens Editors är enormt. Självförtroendet har växt lika mycket som publiken. Och på vägen har bandet dessutom hunnit ömsa skinn, från de två första plattornas kalla och gitarrbaserade arena-indie till senaste skivans brittiska synthmörker.

Klaviatur-altare

Tyvärr visar kvällens konsert att Editors glömt det viktigaste i kursändringen, låtarna. Materialet från nya ”In this light and on this evening” lyfter inte live heller. Intensiteten från tidigare Sverigegig är bortblåst och den analoga klaviaturparken mitt på scenen blir mer ett internt altare för bandet än en brygga till fansen. Kickarna kommer inte.

Alla äldre låtar blir undantag. Och en plågsam påminnelse om hur bandet kan låta utan den elektroniska fasaden och med bättre melodier.

ARTIKELN HANDLAR OM