Musikrecensioner

Ett bedårande band av sin tid

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Betyg: 4 av 5 plustill First Aid Kits ”The big black and the blue”

Under popvågen på 60-talet var det mer regel än undantag att medlemmarna debuterade som tonåringar. När punken kom var banden ännu yngre. Ingen i Beatles hade ännu hunnit fylla 30 när de lade av.

De som verkligen är bra är ofta bra väldigt tidigt.

Därför kan det kännas lite förvånande att det skrivs så mycket om ålder när det skrivs om First Aid Kit.

Klara och Johanna Söderberg, 17 respektive 19 år gamla, kommer från Svedmyra några tunnelbane­stopp söder om Stockholms innerstad, har en före detta Lolita Pop-gitarrist som far och en uppväxt bakom sig där internet funnits så länge de kan minnas.

I sådana omgivningar är det förhållandevis enkelt att samla på sig stora mängder livserfarenhet och inte minst kulturellt kapital redan från tidig ålder.

First Aid Kits två år gamla debut-ep ”Drunken trees” döptes efter ett uttryck i Al Gores miljöfilm ”En obekväm sanning”.

Sedan ledde bland annat en uppmärksammad coverversion av Fleet Foxes ”Tiger mountain peasant song” på Youtube till kontrakt med amerikanska Wichita, vilket i sig hade varit en stor nyhet för tio-femton år sedan. Men i dag är popvärlden så liten och sådana kontrakt så vanliga för svenska band att många av er kanske inte ens visste om det förrän ni läste det här.

First Aid Kit är verkligen ett band av sin tid, inte minst för att de låter så tidlösa.

De gör en sorts folkpop som tidigare kanske avslöjade väl uppenbara Bright Eyes-influenser men som nu har hittat en betydligt mer egen yta att verka på, där de låter stämningarna färgas av Alela Diane lika mycket som Louvin Brothers och Jane Austens böcker.

Deras sångmelodier – förutom en akustisk gitarr ofta bara understödda av en återhållen orgel eller flöjt, om ens det – kan möjligen kännas väl traditionella ibland­. Men det kompenseras av den friktion som ligger i stämsången.

Harmonierna försöker aldrig vara körsångssnygga och blir just därför ofta både vackra och drabbande.

Tankarna kring tvivel, längtan och avsked som de uttrycker i låtar som ”Waltz for Richard” eller ”Heavy storm” hörs även i fraseringarna.

First Aid Kit vet att det handlar lika mycket om vad man sjunger om som hur.

Och de har gjort ett mycket imponerande första album.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner