– Gud tog min kärlek

Dogge sjunger om sorgen på nya skivan

– Jag hade gift mig, köpt hus, fått barn och rappade inför 59 000 på Ullevi. Jag var i toppen av allt. Men Gud tog min kärlek.

Dogge förlorade sin fru i cancer.

Och lusten att göra musik.

Han var mitt i sitt livs flow.

Dogge Doggelitos, 32, dåvarande skötebarn Latin Kings spelade förband till Gyllene Tider på något som kom att bli den största svenska turnén någonsin. När sommaren 2004 var över hade nästan 500 000 svenskar sett honom rappa.

Men där och då hade hans musikkarriär kunnat vara över.

Svårt att hitta glädjen

Mitt under turnén dog Dogges hustru Leonida León i cancer.

– När min fru gick bort hade jag faktiskt ingen lust att hålla på med musik. Jag la ner musiken. Det var bara deprimerande och tråkigt och texterna blev inte heller roliga. Det har varit en tuff tid och det tog tre år att hitta glädjen igen, säger Dogge och greppar tag om första soloalbumet ”Superclásico”.

Spår om de tunga åren

För nu ligger det där på soffbordet i hans egen studio Barberella i Botkyrka. Sju månaders jobb har blivit en varierad skiva som blandar allt ifrån reggae till klassisk svensk rap.

Och på den allvarstyngda ”Älskad fågel” har Dogge skrivit om de tunga åren i spåren efter hustruns död. Om hur han slutade med det han älskade mest och att Gud skickade honom tillbaka till ruta ett.

”Alla älskade mig”

– Jag var i hamn. Jag var en älskad fågel som bara flög. Alla älskade mig var jag än gick. Men att hitta kärlek och låta mig behålla den lät inte Gud mig göra. Gud tog det värdaste jag hade ifrån mig, säger Dogge.

”Bianca betyder allt”

Kvar blev saknaden och deras gemensamma dotter Bianca, i dag fem år gammal.

– Bianca har betytt allting. Kärleken i livet. Att jag har fått behålla någonting, fortfarande kan leva och ha någonting att leva för. Jag kommer alltid vara skadad av det som har hänt. Men jag lever och mitt barn lever. Vi får göra det bästa av situationen.

Men ”Älskad fågel” tar inte bara upp saknaden efter Leonida. I samma låt sjunger Dogge om när han förlorade sin bäste vän, Roine ”Killer” Larsson.

Tror på ödet

– Jag tror mycket på ödet och min destiny. Frågan är om inte han var förberedelsen för det som komma skulle. Han visade vägen och gick bort. Sen skulle det hända på riktigt igen.

Dogge tystnar.

– Jag kan nästan gråta när jag snackar om ”Killer”. Min bästa vän dog juldagen 1998 och det kommer jag aldrig glömma. Det sitter som ett stort sår i mig. Riktiga vänner plockar man inte på träd.

Och några lämnar man.

Barndomsbandet Latin Kings är historia.

”Vokalister går vidare”

– Det är bra mellan oss, men vi träffas inte längre. För min del är Latin Kings definitivt över. Som alla vet startar sångare i en liten grupp men sen går alla vokalister vidare.

Publisert: