Bo Kaspers - jazzband igen för en kväll

1 av 2 | Foto: VISST FUNKAR BO KASPERS Havet av paraplyer gungade till popgruppen som en gång i tiden slog igenom med sin lightjazz.
MUSIK

Bo Kaspers Orkester på en jazzfestival.

Funkar det?

Jodå, havet av paraplyer gungar.

Faktum är att Bo Kaspers Orkester har spelat en liten, liten, liten del i jazzboomen som vi upplever i Sverige just nu. I Stockholm samlades i början av 1990-talet en klick unga musiker som börjat intressera sig för jazz - en musikstil som då hade sovit i femton år. Några av de unga blev Esbjörn Svensson Trio, sångerskan Lina Nyberg, saxofonisten Per "Texas" Johansson o s v.

Blev popband

Ett gäng blev Bo Kaspers Orkester - och bandet slog snart igenom som ett svalt light-jazz-alternativ till den tyngre jazz som polarna spelade.

Hos Bo Kaspers var kärleksbanden till Jan Johansson och Lasse Gullin tydliga. Minns bara balladen "Hon är så söt" (bäst i går kväll tillsammans med en annan tidig Bo Kasper-hit, "Mellan ett och noll").

Sedan genombrottet har det hänt en hel del. Bo Kaspers har övergett kontrabasar och vispar och blivit ett av Sveriges mest folkkära popband. Men nu står de alltså återigen på en jazzscen och spelar inför samma publik som tidigare sett bland andra Charlie Norman, Ulf Wakenius och Blommans Dixielandband.

Och - det funkar.

Cornelis-cover

Bo Kaspers spelar i spöregnet sina vanliga låtar på det vanliga poppiga sättet. Har inte sett dem tidigare i år men jag tror att det enda som änd-rats - på grund av att de faktiskt är med och avslutar Stockholm Jazz Festival är att några solon är lite längre än vanligt.

Redan nämnde Per "Texas" Johansson och trumpetaren Peter Asplund bjussar på varsitt rivjärn i Cornelis-covern "Felicia pratar".

Tobias Fröberg

ARTIKELN HANDLAR OM