De får rasister att bli rasande

Publicerad:
Uppdaterad:

Looptroop Rockers klipper ihop Jimmie Åkesson med Hitler i ny video

1 av 4
”gör inget om vi upprör” Embee (Magnus Bergkvist), Supreme (Mathias Lundh-Isén), Cosmic (Tommy Isacsson) och Promoe (Mårten Edh) är Looptroop Rockers. Nu har hiphopbandet släppt albumet ”Professional dreamers”. Och det i sin ursprungliga form efter att avhoppade Cosmic återvänt.

I Looptroop Rockers video ”On repeat” klipper gänget ihop bilder på SD:s partiledare Jimmie Åkesson och Kristian Luuk med SS-soldater.

Nu har bandet drabbats av en rasistattack på Youtube.

– Det gör mig verkligen inget om vi upprör, säger Supreme.

Det svenska hiphopbandet Looptroop Rockers, där bland andra ”Svennebanan”-artisten Promoe medverkar, har drabbats av en rasistattack. Högerextrema påhopp från både Sverige och övriga Europa har börjat skölja över diskussionsforumet på Youtube när videon ”On repeat” släpptes.

”En poäng”

I videon korsklipps svartvita bilder på nazistiska soldater med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons och Kristian Luuks handskakning från SVT:s valvaka. Även Adolf Hitler och Tysklands förbundskansler Angela Merkel förekommer i bilderna.

– Vi har en poäng i att klippa ihop Hitler och Jimmie Åkesson. Och inte bara Åkesson utan också Angela Merkel. Hela den europeiska världspolitiken har högervridits. När Merkel uttalar sig om att mångkulturen har misslyckats bidrar hon till de här negativa krafterna, säger Promoe, eller Mårten Edh som han egentligen heter.

Tittarna på Youtube både hyllar och rasar i diskussionsforumen. I slutet av förra veckan hade ett hundratal användare klickat ”gillar inte” medan drygt 1 500 ”gillar” videon. Ett flertal inlägg på forumet har censurerats.

– Looptroop anser följaktligen att Finland, Norge och Danmark är under nazistiskt styre. Intressant, skriver en användare som kallar sig Killallhippiesnow på Youtube.

– Man vill att just de här människorna ska störa sig på vår video. Det gör mig verkligen inget om vi upprör någon, säger Mathias ”Supreme” Lundh-Isén.

”Vänsterfjortisar”

– Det handlar inte om att sätta likhetstecken mellan Merkel och Hitler. Men samma hets som fanns då menar vi sker nu. Man måste vara uppmärksam på vad vi gör och hur vi röstar, säger Mårten ”Promoe” Edh.

Jimmie Åkesson, som förekommer i videon, har inte kunnat nås, men hans pressekreterare Linus Bylund avfärdar videons innehåll.

– Det är samma typ av retorik som vänsterfjortisar använder, säger han.

Joni Nykänen

Publicerad: