Rätt att steka Metaltown

1 av 3 | Foto: Slipknot.
MUSIK

Hatten av.

Att arrangörerna bakom Metaltown väljer att lägga festivalen på is nästa år är värt den djupaste respekt.

Bättre att samla krafterna och komma igen med full kraft än att gå under.

Det är klart att de stora elefanternas snabelviftande skulle kräva sina offer. Redan när Live Nation presenterade sin storsatsning Sthlm Fields - med Metallica som dragnamn – för mindre än två veckor sedan poängterade jag att detta främst skulle ses som ett hot mot de mindre aktörerna på hårdrocksmarknaden, en känsla som knappast blev mindre då Bråvalla­arrangörerna kontrade med Iron Maiden som dragplåster.

Det är bakgrunden till att Kulturbolaget nu tvingas ge sitt Metaltown ledigt en sommar. Konkurrensen om publikens pengar är helt enkelt för hård, och då man inte anser sig ha hittat någon värdig headliner resonerar man att det är bättre att ställa in nästa års evenemang och i stället komma tillbaka med full kraft 2015.

Ett fullkomligt rimligt beslut. Då festivalen har haft svårt att hämta sig efter katastrofpremiären på Hisingen 2011 – en publikframgång men ett organisa­toriskt haveri – krävs det ett extra vässat program för att locka den stora publiken till Göteborg galopp.

Exempelvis In Flames och Slayer gjorde det inte i fjol, Slipknot och Korn lyckades inte vända trenden i somras.

Därför gör KB helt rätt i att hissa vit flagg. Ett beslut som visar på mod och ödmjukhet inför konkurrensen. Och en defensiv satsning som förhoppningsvis lönar sig i längden.

ARTIKELN HANDLAR OM