Musikrecensioner

En Jackson-mjölkning som låter oväntat bra

Av: 

Markus Larsson

evig kassako Senaste Michael Jackson-utgåvan ”Xscape” är en ovanligt genomarbetad arkivplundring, skriver Markus Larsson.
evig kassako Senaste Michael Jackson-utgåvan ”Xscape” är en ovanligt genomarbetad arkivplundring, skriver Markus Larsson.

MUSIK

POP Hur många skivor kommer att släppas i Michael Jacksons namn efter hans död?

Ingen aning. Gissningsvis en hel del.

Konceptet att mjölka ofärdigt och outgivet material ur Jacksons dödsbo är, krasst nog, en god affär. Den konstnärliga poängen med projektet är mer diffus.

Med det sagt låter ”Xscape” oväntat bra.

Åtta ”nya” låtar. Samma åtta spår i skissartade originalversioner. Plus en remix av singeln ”Love never felt so good” med Justin Timberlake på sång och stön.

Jacksons demoinspelningar har putsats upp och moderniserats och smyckats ut av producenter som Rodney ”Darkchild” Jerkins och norska duon Stargate från Trondheim.

Ingen försöker på ett ansträngt sätt placera Jacksons musik i en ny samtid. Albumet är mest en respektfylld hyllning till de banbrytande pophitsen som Michael Jackson och producenten Quincy Jones skapade och skrev tillsammans, eller det mer sentida soundet på ”Dangerous”.

Föga överraskande är det låtarna som varit mest ”färdiga” från början som fungerar bäst.

Melodierna i ”Love never felt so good” är så solvarma att mjukglassen smälter. Fenomenala ”Chicago” hämtar sin mörka färg från samma popnoir där ”Billie Jean” och ”Dirty Diana” en gång drog upp kragen i skydd mot nattkylan.

Pianot i ”Loving you” är en bedårande detalj och i ”A place with no name” skymtar Jacksons fascination för skräckfilmer. Storyn om hur han får punktering, möter en kvinna i dimman och leds bort till en mystisk stad ute i ingenstans är väldigt Stephen King. Beatet hette för övrigt ”Leave me alone” på albumet ”Bad”.

Överlag skulle ”Xscape” passa bättre som extramaterial på en samling. Men det är en ovanligt genomarbetad arkivplundring. Jacksons sång och röst är spöklikt närvarande och levande, som om han stod i studion i går.

Kanske finns det också några ledtrådar till hur Michael Jackson, som missade hur mycket hiphop skulle äga topplistorna när genren slog igenom hade låtit i dag om han fått leva.

Titelspåret ”Xscape” ligger nära en av Jacksons populäraste och bästa kopior – Justin Timberlake.

BONUS

Bästa spår: ”Chicago”. Drake hade dödat för den här melodin.

Visste du att... Anna Ankas ex-man Paul har varit med och skrivit singeln ”Love never felst so good”? Brrr.

Lyssna också på: ”Random access memories” med Daft Punk. Ett mästerligt bevis på hur bra inspiration från Michael Jacksons och Quincy Jones perfektionism kan låta i dag.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Musikrecensioner