”Fansen vill bara se oss gamlingar”

Stjärnorna om bristen på nya hårdrocksband

Trots att de största namnen hoppat av är intresset för Metal Allstars stort i hårdrocksvärlden.

Ett problem, tycker metalgiganterna själva.

– Det finns inget nytt, fansen vill bara se oss gamlingar, säger Udo Dirkschneider till Nöjes­bladet.

Konceptet är enkelt: Samla ihop ett gäng hårdrocksdinosaurier (knappt 15) och låt dem framföra sina mest klassiska låtar inför fulla hus.

– Det är ett fantastiskt koncept. Vi promotar inte oss själva, vi promotar genren. Två timmar metal och publiken vill ha mer. Det är underbart. Vi kan hålla på för evigt, säger Manowar-grundaren Ross ”The Boss” Friedman.

Anthrax-sångaren Joey Belladonna är inne på samma linje.

– Kan vi göra 20 shower till? Klart vi kan. Varför inte? Det är ju en häftig show.

”Gubbarna framtiden”

Någonting som inte enbart är av godo, om man frågar före detta Accept-sångaren Udo Dirkschneider. I alla fall inte för genren – eftersom legendarernas arvtagare inte är tillräckligt uppfinningsrika, menar han.

– Det finns inget nytt. Kollar man på festivalerna så är det alltid de gamla banden – Motörhead, Ozzy Osbourne, Black Sabbath, Iron Maiden – som är dragplåstren. Det är oss gamlingar fansen vill se. Och det intressanta är att det kommit väldigt unga fans till showerna de senaste tre-fyra åren, och även de vill höra klassisk heavy metal. Så det verkar som om gubbarna är hårdrockens framtid.

Glömt namnet

– Vem vet, det kanske blir ett band av Metal Allstars? Jag och Udo kanske gör en duett, säger Joey Belladonna med ett skratt.

Finns det verkligen ingenting nytt? Inga intressanta nykomlingar?

– Personligen tycker jag bara att det finns ett intressant nytt band. De är från Tyskland och heter… Eh… Ledsen, men jag har glömt vad de heter, svarar Dirkschneider.

Beror alla återföreningar Black Sabbath, Alice in Chains, Soundgarden, för att nämna några – på det här intresset för klassisk hårdrock?

– I ärlighetens namn handlar det bara om pengar i vissa fall. Mitt gamla band Accept brukar höra av sig och vilja återförenas, men jag säger alltid nej. Pengar är inte allt.

Så ni gör inte Metal Allstars för pengarna?

– Nej, det är för fansen, och vi tycker att det är kul att spela tillsammans.

”Suger förstås”

Turbulensen kring de avhoppade stjärnorna – nu senast Pantera-ikonen Phil Anselmo – tar de med ro.

– Ibland är planeringen för dålig. Det är inte en väloljad maskin än, men showen är riktigt bra. Det suger förstås när man marknadsför något som sedan inte blir av, men det är sånt som händer. Alla som är här förtjänar att vara här, säger Joey Belladonna.

Det här är Metal Allstars

Vad? Ett hårdrockens dream team som lirar sina klassiska metalhits, helt enkelt.

Var? Hovet, Stockholm, torsdag den 3 april.

Vilka? Zakk Wylde, Max Cavalera, Joey Belladonna, Udo Dirkschneider, Ross the Boss, Vince Neil med flera.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN