Handsken är kastad – festivalkriget är här

MUSIK

Nöjesbladets hårdrockskrönikör Mattias Kling om Metallicas återkomst

1 av 2 | Foto: Metallica.

Grattis, Live Nation.

Ska man sjösätta en ny festival är kombinationen Metallica och Stockholm en riktig fullträff.

Handsken är därmed kastad. Festivalkriget är igång inför nästa sommar.

Hur svarar Bråvalla på det här?

Foto: Mattias Kling.

I somras marscherade tyskarna på allvar in på det svenska festivalfältet. Efter att ha misslyckats med Hultsfred på födelseorten och inte fått något supersnurr på Getaway Rock i Gävle vaskade FKP Scorpio guld – i Norrköping.

Sådan premiärsuccé blev Bråvallafestivalen att den redan jungfruåret och lockade enligt de officiella siffrorna nära 52 000 personer i skarven mellan juni och juli.

En sådan femetta kan självklart inte stå obesvarad. Och att Live Nation nu väljer att kontra med just Metallica är i sig ingen jättesensation. På egen hand fyller de lätt vilket Ullevi eller vilken Stadion som än slängs deras väg och att fansen skulle dyka upp om de så spelar i Knäckebrödhult är närmast en garanti. Lägg giget på en kobbe i Smögen utan fasta kommunikationer med fastlandet, och du kan ge dig tusan på att anhängarna glatt klär av sig och simmar till konsertplatsen ystert nynnande på ”Creeping death” och ”Enter sandman”.

Det gäller emellertid att hissa ett varningens finger här. Blott Metallica garanterar per automatik inte att det blir lapp på luckan. Därtill kommer en rad bidragande faktorer, där just platsen tycks vara väldigt betydelsefull. Det visade inte minst endagarseventet Sonisphere i Hultsfred 2009 – headlinat av just de där fyra thrashryttarna från San Fransisco – som förvisso uppges ha dragit runt 35 000 till Småland i mitten av juli, men utsålt var det då rakt inte.

Det är självklart erfarenheter som Live Nation har tagit till sig. Och därför känns det rimligt att man nu i stället lägger nya evenemanget Stockholm Fields i huvudstaden. Den nya festivalpubliken kräver komfort och närliggande bekvämligheter för att strömma till i riktigt stora skaror.

Således är dagens avslöjande en väldigt effektiv attack från Live Nations sida i biljettkriget mot FKP Scorpio. Men slaget är då rakt inte vunnet för det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock