Starkt och personligt med Father John Misty

Foto: Bella Union
Father John Misty låter oväntat osminkad på sin nya skiva.

avHåkan Steen

MUSIK

ALBUM Tiotalets skarpaste samtidsgycklare växlar delvis spår och blir mer uppriktig än någonsin på nya albumet ”God’s favorite customer”.


Father John Misty
God’s favorite customer
Bella Union/Border


ROCK Efter att på tre lysande Father John Misty-album ha etablerat sig som den moderna rockens mest skarpsynte gycklare drabbade livet Josh Tillman. Kärleken krackelerade och barden från Rockville flyttade in på hotell för en två månader lång ”lost weekend” av skörlevnad, eftertankar och låtskrivande.

Tillman hade konstruerat sitt alter ego Father John Misty som en mörk skrattspegel för samtidens absurditeter, i samma tradition som Randy Newman.

Men ”God’s favorite customer” låter på många sätt mer som en skiva av Josh Tillman själv. Om de sylvassa sarkasmerna tidigare kändes som verk av en desillusionerad romantiker är det som att låtskrivaren här inte längre orkar vara cynisk.

Han kan visserligen inte hålla sig ifrån att vara rolig, mest så i singeln ”Mr Tillman”, men betydligt oftare känns det här som låtar födda ur desperation, hjärtesorg och 35-årskris.

De många balladerna håller sig musikaliskt kvar i samma 70-tal av Elton John, Jackson Browne och John Lennon som tidigare, men med en ny, osminkad sårbarhet som är lika oväntad som välkommen.

Vi har nämligen att göra med ännu en urstark samling låtar, från en artist som troligen behövde ta ett steg vidare för att alter egot inte skulle riskera att förvandlas till en karikatyr.
BÄSTA SPÅR: ”The songwriter”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!

ARTIKELN HANDLAR OM