Queen irriterade på sjungande fans: ”Ville bara att publiken skulle vara tyst”

Av:  TT

Queens gitarrist Brian May avslöjar att bandmedlemmarna brukade bli irriterade när publiken sjöng med i alla låtar. Arkivbild.
Queens gitarrist Brian May avslöjar att bandmedlemmarna brukade bli irriterade när publiken sjöng med i alla låtar. Arkivbild.

En medsjungande publik brukar vara tecken på en lyckad konsert, men det gällde inte rockgruppen Queens tidiga spelningar.

– Vi ville bara att publiken skulle vara tyst och lyssna på våra låtar, säger gitarristen Brian May.

Det är i en intervju med tidningen Total Guitar Magazine, som refereras av NME, som Brian May avslöjar att fansens allsång brukade irritera bandet, som tyckte att de borde lyssna på texterna i stället som de ägnat timmar åt att skriva.

– Jag var på en Led Zeppelin-konsert och jag kan inte minnas att folk sjöng med i ”Communication breakdown” eller vad de nu spelade. När Zeppelin spelade så lyssnade de. Då tänkte på våra konserter: varför lyssnar ni inte era jävlar i stället för att sjunga?

Brian May minns särskilt en spelning i Bingley Hall i Midlands, England, i slutet av 1970-talet när publiken sjöng vartenda ord i varje sång, vilket var sällsynt på den tiden.

– De var ostoppbara. När vi gick av scenen såg vi alla förvånat på varandra och jag sade till Freddie Mercury att i stället för att bekämpa det här borde vi kanske uppmuntra och utnyttja den extra energin som det gav, berättar han.

Brian May, som också är doktor i astrofysik och djurrättsförespråkare, kan numera titulera sig sir May sedan han i slutat av december adlades av den brittiska kungen för sitt arbete inom musik och välgörenhet.

Nyligen lanserade Queen Youtube-serien ”Queen: The greatest live” som i 50 avsnitt bjuder på sällsynt livematerial från arkivet, aktuella framträdanden och intervjuer bakom kulisserna från bandets fem decennier.

Publisert:

LÄS VIDARE