Upplyftande hemkörd rock’n’roll med Hjelle

Hjelle: den perfekta musiken för öl, shots och vin.
Hjelle: den perfekta musiken för öl, shots och vin.

ALBUM Bäddat För Trubbel-sångarens tredje soloalbum är en oemotståndlig underdog-blandning av självironi, kärlek, hopp och klassilska.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Hjelle
Det måste inte vara så här
Hjelle/Ken Rock


ROCK Där andra skriver en tweet skriver Hjelle en låt. På Bäddat För Trubbel-sångarens tredje hemmagjorda album i eget namn (ytterligare två lär vara inspelade och ett tredje under produktion) klockar bara tre av 15 spår in på mer än två minuter. I flera låtar hinner han trots det koncisa formatet dra igenom texten två gånger.

Men Andreas Hjelmér – efter många år i Malmö numera baserad i Skåne-metropolen Teckomatorp – är så skicklig med pennan att han ändå kommer åt det mest väsentliga.

Också den här gången handlar det om en mix av basic pubrock’n’roll och bardiskblåa ballader som låter väldigt mycket mer relevant än vad som borde vara möjligt, tack vare misstänkt stor och brokig skivsamling och starka influenser från bland annat country och det tidiga 80-talets Klippan-pop.

I omedelbara favoriten ”Den gamle jukeboxen”, om den enkla fröjden i att åka över till Köpenhamn och bli på lyset till bra musik, plockar Hjelle rent av nästan hela konceptet från Torssons ”Öresundstwist”.

Titellåten hinner med både tonartshöjningar och ett magnifikt saxofonsolo på bara 1.31.

I övrigt får vi en som alltid upplyftande underdog-blandning av självförakt, självironi, kärlek, hopp och inte minst klassilska.

”Musikbranschen” är en frän smocka mot de etablerade skivbolagen. ”Hennes farsa var författare” exponerar klassiskt medelklasshyckleri: ”Hon var aktiv inom vänstern och hatade den multinationella industrin/Men som vanlig jävla brevbärare så var jag inte tillräckligt fin”.

Omslaget kan dessutom vara årets bästa redan nu.
BÄSTA SPÅR: ”Det måste inte vara så här”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Hjelle ringar in tillvaronBäddat för succé - Musikbloggen
Publisert:

LÄS VIDARE