Efter flera års kamp mot psykisk ohälsa – nu släpper Karl Martindahl ny låt

avMathilde Albinsson

MUSIK

På midsommarafton släpper Karl Martindahl ”Ingen annan, bara du”.

Det är hans första låtsläpp på över tio års tid, efter flera års kamp mot psykisk ohälsa.

Låten är en hyllning till hans livspartner, Anna, i synnerhet och till kärleken och sommaren i allmänhet.

– Hon har varit med mig hela den här tunga perioden och hon har betytt allt, säger tidigare ”Fame factory”-profilen till Nöjesbladet.

Sångaren och poptrubaduren Karl Martindahl, 38, släpper popvisan ”Ingen annan, bara du” på midsommarafton. Det är första gången på över tio år som han är aktuell med ett låtsläpp. Låten, som är en kärleksförklaring, har legat undangömd i en byrålåda länge, men nu känner sig artisten redo att dela med sig av den till omvärlden.

– För många år sedan skulle jag och Anna, min livskamrat, fira midsommar tillsammans. Vi skulle fira ensamma, bara hon och jag. Det var helt självvalt, men när det började närma sig midsommar fick hon lite panik över att fira själva och inte med vänner och familj. Samtidigt kände jag att det var helt fantastiskt att fira midsommar bara hon och jag, så jag kände mig nödgad att förklara det för henne på det tydligaste sätt jag kunde – genom att skriva en kärleksförklaring. Det blev denna låt, säger Martindahl.

Karl Martindahl har levt med psykisk ohälsa i flera års tid. Den mesta orken har gått till att försöka fungera som familjefar, partner och människa.

– En demon har ridit mig i flera år, vilket är en stor bidragande faktor till att det inte har blivit något. Och äntligen, när saker och ting började landade i mig, kom musan tillbaka i år och jag började skriva jättemycket ny musik som jag är otroligt spänd på att få ut.

”Ingen annan, bara du” är hans första låt på svenska sedan debutsingeln ”Philippa”, som Karl Martindahl skrev tio år gammal och släppte som tolvåring.

Martindahl slog igenom i TV3:s talangsåpa ”Fame factory” 2004 där han slutade tvåa. Samma år deltog han i Melodifestivalen.

1 av 4 | Foto: Anna Hållams
Karl Martindahl 2018.

”Hon har betytt allt”

– Anna har varit en stor påhejare. Hon sa: ”Du skrev den här till mig på midsommarafton för många år sedan, ska du inte släppa den nu?” Jo, det var klart att jag skulle det! Hon har ju varit med mig hela den här perioden och hon har betytt allt. Den här midsommarvisan förtjänar att finnas. Den ska inte bara ligga i byrålådan.

– Det här är första steget i ett rätt massivt försök att bli mig själv igen. Det säger ju alla artister alltid, men jag känner att jag är och nosar på det absolut bästa jag har varit just nu.

Hur känns det att vara tillbaka och släppa nytt?

– Det är jätteläskigt, men det är också så himla inspirerande. En stor del av min självbild bygger på att jag är låtskrivaren Karl Martindahl. Nu är jag även familjefar, det är min starkaste identitet i dag, men den där lilla pusselbiten med att släppa egen musik har jag saknat. Jag känner mig väldigt förväntansfull.

Svenska artisterna som legat etta på Billboard Hot 100 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM