Jag har pissat på Ozzys toa (och jag är skamlöst stolt över det)

Av: Joacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

Joacim Persson om sitt möte med mörkrets furste

1 av 3 | Foto: Privat
Hårdrock!s redaktör Joacim Persson fick som enda svenska journalist en intervju med Ozzy Osbourne hemma i sångarens trädgård.

Det är ett hårt jobb, och så vidare.

Jag har blivit utskälld av Lemmy efter några för närgångna frågor. Jag har intervjuat den åldrade barndomsidolen Rudolf Schenker medan gitarristen samtidigt desperat har försökt att underhålla sin rejält uttråkade 20-nånting-flickvän och få henne att förstå vem som sjunger i Motörhead.

Jag har vaktat mina ord inför en barsk Kerry King och lyssnat på ­Tony Iommis knarkhistorier från ”Vol. 4.”. Jag har kollat på fotbollslandskap mellan Sverige och England tillsammans med hela Iron Maiden.

Allt det där har jag tagit med ro. Skött ytterst professionellt. Aldrig låtit mitt hårdrockshjärta hälla ut patetiska kärleksförklaringar över barndomsidolerna i stället för att ställa kritiska frågor. Aldrig gjort Sweden Rock-klassikern – att som reporter ha med sig halva skivsamlingen till intervjun för signering.

Men jag har en akilleshäl. Kärleken till en gammal hjälte kommer alltid stå över Det Journalistiska Uppdraget.

Därför är det med skamlös stolthet jag konstaterar att jag har pissat på Ozzy ­Osbournes toa. En rejäl skvätt efter en lång taxiresa.

Och glöm eventuella avslöjanden och pretentiösa reportage. Ska jag någon gång minnas journalistkarriären inför barnbarnen är det tveklöst den historien jag kommer att älta på alldeles för många ­familjemiddagar.

Jag hann ställa frågorna till Ozzy också. Lyckligtvis. Några ­sidor bort kan du läsa om besöket hemma hos The Prince of Darkness.

Ännu ett kliv på bisarr-skalan

Här i kvällstidningsfabriken gillar vi som bekant att ta i. Efter de senaste årens ständigt dopade konsertkalendrar har vi tappert försökt vinjettera livebevakningens högtid efter bästa förmåga. Resultatet har blivit allt från ”Monstersommaren” till ­”Supersommaren”.

Japp, så jobbar vi.

Att tyngdpunkten på livescenerna länge har legat på hård musik börjar vi vänja oss vid numera. Men frågan är om inte livesommaren 2011 tar ännu ett kliv på bisarrskalan när det kommer till besök från ­metalbaddarna.

Helgen redan en klassiker

Jag och Markus Larsson har därför, inte utan ett visst mått av både självinsikt och ironi, haft ”Superdupersommaren” som arbetsnamn för de kommande månaderna.

Jag menar, skarva juni några dagar och ta en titt i almanackan. Inom loppet av drygt fyra veckor dundrar hårdrocksgiganterna in i Sverige. Allt på en gång. Ozzy besöker Sweden Rock för allra första gången, festivalen där han rimligen dyrkas av samtliga på plats. Han får sällskap av allt från Whitesnake till ett Judas Priest på farvälresa. Helgen efter spelar återförenade System Of A Down och At The Gates på Metaltown som i år dessutom visar upp sin kanske starkaste line-up någonsin. Efter det en Ullevihelg som redan på förhand är en klassiker – en av världens allra största hårdrocksinstitutioner Metallica avlöser svenskarnas käraste metalmaskot. Med en dags mellanrum.

Ja, och sedan hinner man bara vrida svetten ur thrash-tishan innan det är dags att packa för Getaway eller Sonisphere veckan efter. Eller båda två om man är en globetrotter som gillar att plocka russinen ur kakan.

Då har jag inte ens nämnt att Alice Cooper åter igen gästar Svedala, att Peace & ­Love har en hel del hårt att bjuda och att den med inte fullt lika snäv rockkavaj kan förstå att uppskatta Foo Fighters på Stadion i juni.

Satsar – ännu mer

Allt det här är en av anledningarna till att vi på Aftonbladet tyckte det var dags att bygga ut vår redan prioriterade hårdrocksbevakning genom att ge ut ett par magasin. Under våren har vi bland annat startat en hårdrockssajt, sänt första säsongen av ”Big rock show” med Ryan Roxie och inför den massiva metalsommaren ville vi ta nästa steg. Det var helt enkelt dags. Inte minst för att vi är många här på redaktionen som precis som ni älskar hårdrock och metal i alla möjliga och orimliga avarter.

Så. Välkommen till det allra första numret av Hårdrock!

Hoppas ni får lika kul att läsa magasinet som vi har haft att göra det.

By the way ...

... missa för allt i världen inte nästa nummer av Hårdrock!

I det kommer du att hitta en exklusiv intervju med ­Sonisphere-aktuella Slipknot, Christoffer Röstlund Jonssons möte med Maiden på Europa­premiären i Frankfurt och allt ­annat du behöver veta inför den ­historiska helgen på Ullevi i juli.

Förlåt, jag menar givetvis ”Monsterhelgen”.

Vi ses där.

Exklusivt: Läs intervjun med Ozzy – köp Hårdrock! idag

Läs hela Jocke Perssons intervju med Ozzy Osbourne

I dag: Köp den 76-sidor tjocka Hårdrock!

I morgon: Köp Hårdrock! eller gå med i Plus!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN