– Drogerna var nära döda mig

MUSIK

Skivaktuella Beth Hart började knarka som 11-åring

1 av 3 | Foto: ”kallade mig SOPTIPPSHUND” Beth Hart börjar gråta när hon pratar om sitt tunga missbruk och hur hon tog alla droger hon kom över

Musik var halva delen av hennes liv.

Droger den andra.

– Jag tog allt som erbjöds och var nära att dö, säger skivaktuella Beth Hart till Nöjesbladet.

Den nya skivan ”Don’t explain” är en samling soulcovers – och för den amerikanska sångerskan och låtskrivaren Beth Hart, 39, fanns det bara ett sätt att få andras låtar att verka trovärdiga.

– Jag var tvungen att hitta låtar jag kunde förknippa mig med, antingen i texterna eller i artisternas liv. Det jag upptäckte var att tragiska öden blev en röd tråd, säger hon.

Hon skäms inte för att berätta att hennes egna, hårda liv kunde ha slutat med en tragisk död.

”Flydde och knarkade”

Första gången Beth Hart rökte gräs var hon elva år – men gick snabbt över till tyngre droger. När hon var 19 år vann hon en stor

talangjakt i USA och skrev på skivkontrakt med Atlantic Records några år senare.

Men missbruket ökade i snabbare takt än karriären.

– Jag kallade mig själv för en soptippshund eftersom jag tog allt som erbjöds. Jag var en periodare eftersom jag jobbade så mycket. När musiken blev för mycket flydde jag i väg och knarkade flera dagar i sträck.

Drogerna höll på att kosta henne livet.

– Jag tappade i vikt och vägde 41 kilo när jag var 28 år. Nu väger jag 70 kilo. Jag fick flera anfall och var nära att dö. Om jag inte slutade hade jag definitivt varit död i dag. Men då spelade det ingen roll om jag levde eller dog.

Fick ett anfall

Beth Hart minns tydligt den dagen hon bestämde sig för att sluta med knarket.

– Jag var på turné och umgicks med en kille jag var intresserad av, Scott. Jag fick ett anfall när jag var med honom och han lade sig över min krampande kropp och började gråta. Allt han sa var ”rädda henne, rädda henne”, säger Beth Hart samtidigt som hon faller i gråt.

– Och nu är Scott min make. Världens underbaraste människa.

Det är elva år sedan dagen hon bestämde sig att sluta och Beth Hart har hitlåtar som ”LA song” och ”Leave the lights on” i ryggen.

”Var läskigt”

Nu har ”Don’t explain”, som hon spelat in med gitarristen Joe Bonamassa, 34, redan nått topplistorna i USA och Storbritannien.

– Det var underbart att få tolka idoler som Aretha Franklin och Etta James, men läskigt, säger Beth Hart.