Pughs rock har fått nytändning

MUSIK

Så bra var Rogefeldts turnépremiär!

1 av 3 | Foto: fullt pådrag igen Pugh Rogefeldt drar tack vare ”Så mycket bättre” plötsligt stor publik igen. ”Få ur den svenska rockens äldre garde är lika förtjänt av framgång”, skriver Nöjesbladets Håkan Steen efter turnépremiären i Nyköping.

NYKÖPING. Det är intressant vad ett populärt tv-program kan göra för en artists karriär.

Pugh Rogefeldt har alltid varit en av de högst aktade svenska artisterna men det är länge sedan han var i närheten av 70- och 80-talens publika succéer.

Foto: Pugh.

Efter några höstlördagar i ”Så mycket bättre” kan han plötsligt åter fylla konserthus med fans som vill höra ”Hog farm” och ”Här kommer natten”.

Kul förstås, för få ur den svenska rockens äldre garde är lika förtjänt av framgång.

Pugh inte bara uppfann rock på svenska, han gav den dessutom ett språk som fortfarande känns som att kliva in i en helt egen värld, där allt är lite roligare och mer självklart.

Spartansk gitarrock

Dessutom har den länge så yvige sökaren på senare år insett vad han är allra bäst på: spartansk och regelfri gitarrock som den han gjorde på 70-talet.

Kvällens premiär rymmer en del nytt (i gammal stil) men mest är det en karriärkavalkad, levererad av en sällsynt oängslig rocker som både kan berätta en turnéanekdot om trubaduren Bernt Staf och spela solon på munspel och gitarr som ibland rent av känns för korta.

Kunde varit kortare

Tillsammans med två gotlands­polare på ståbas och trummor bildar han en klassisk, tung powertrio som kanske inte är jätteflinka på att spela Grymlings ”Mitt bästa för dig” och möjligen drar ut på showen någon kvart för mycket.

Men det lika spontana som distinkta drivet bakom en genuint originell låt som ”Grävmaskinen” är av en sort som åtminstone jag hade glömt att jag saknat.

ARTIKELN HANDLAR OM