Från stel tisdagskväll till euforiskt dansgolv

Så bra var älskvärt introverta Jamie xx

Den älskvärt introverta Jamie xx bjuder på en sprudlande spelning i Sverige.

Vad som börjar som en stel tisdagskväll mynnar ut i ett euforiskt dansgolv.

På albumet ”In colour” lyckades artisten, producenten och The xx-medlemmen Jamie Smith fånga en slags ensamhetens extas. Känslan av att försvinna i storstadens folkmassa eller vara en främling på en klubb.

Det finns uppenbarligen en längtan efter en dansmusik som bottnar i någonting djupare än de tre bokstäverna EDM. Jamie xx konsert på Debaser Medis sålde slut samma dag som biljetterna släpptes och flyttades därför några kvarter norrut till numret större Münchenbryggeriet.

Som att kliva in i hans skivaffär

Men de som kommit enbart för att november-mysa till låtarna från Jamie xx nyligen Mercury music prize-nominerade solodebut får gå hem förbryllade.

Sin vana trogen kör den 27-åriga London-dj:n helt på feeling. Konserten är som att kliva rakt in i hans nyöppnade skivaffär på Kingsland Road i Hackney.

Vi får stökig frijazz, rar sjuttiotalsdisco, UK garage, deep house och reggae. Med luggen i ansiktet står Jamie lutad över vinylbacken och bläddrar som i trans.

Dansar för sig själv

Oavsett om han hittar Skepta-remixen av sin egen megahit ”I know there's gonna be (Good times)”, Artful Dodgers ”Movin' too fast” eller ”Trummor” med svenska HNNY tycks allt hänga samman, tack vare nörden i den vanliga vita skjortan och hans klanderfria smak.

Jamie xx dansar förstrött för sig själv, men visar aldrig tillstymmelse till att vara medveten om att han faktiskt står på en scen. Mentalt verkar han befinna sig i sitt eget vardagsrum, dansande allena till världens bästa musik.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN