Plura Jonsson

Nöjesbladet avslöjar: Eldkvarn läggs på is

Av: 

Torbjörn Ek

MUSIK

Plura satsar på tv-karriären istället: ”Man ska inte stå på scenen om det inte känns roligt”

Efter 44 år: Eldkvarn läggs på is.

Plura Jonsson, 64, har bestämt sig för att ta paus från rockbandet.

– Vi har lagt ner, eller jag har. Eldkvarn får ligga på is i minst ett år i alla fall, säger han.

En rock-era läggs i malpåse.

Efter 44 år har Plura Jonsson bestämt sig för att - åtminstone tillfälligt - lägga ner Eldkvarn.

– Vi har lagt ner, eller jag har. Eldkvarn får ligga på is i minst ett år i alla fall, säger Plura.

Nöjesbladet träffar honom inför premiären av nya TV3-serien ”Pluras paradis” när han kommer med avslöjandet.

– Vi har turnerat så mycket. Vi har inte nån ny skiva och då att komma till Uppsala för tredje gången på ett år och spela samma låtar och ha samma mellansnack, det känns inte så... Jag har sagt till mig själv att den gången det inte känns kul, man ska inte stå på scenen om det inte känns roligt. Det är sista stället man ska stå på.

Bytte namn från Piska mig hårt

Eldkvarn bildades av Plura och brorsan Carla Jonsson redan 1971, då under namnet Piska mig hårt. 1976 bytte de namn till Eldkvarn.

Men Plura tänker inte sluta med musiken.

– Det är mycket möjligt att jag kommer göra andra grejer musikaliskt, men turnerandet har varit en så stor del i mitt liv, nu vill jag inte åka runt och spela bara för att tjäna pengar. Jag behöver inte göra det, är en annan sanning. Ska man spela vill man ha något att leverera, jag vill snarare känna att jag landar i mig själv igen som artist och börja om från noll igen som låtskrivare. Känna lusten igen.

Ryggproblem

När fattade du det beslutet?

– Det är nåt som har mognat fram det senaste året. jag har haft väldiga ryggproblem, ont i ryggen när vi har stått på scenen och det har inte varit kul. Det har varit kämpigt, sen har jag känt lite ansvaret för de andra i bandet, men till slut kommit fram till att Eldkvarn får ligga nere ett tag.

Samtidigt vill hamn inte stänga dörren helt för bandet.

– Nej, under 2016 kommer vi inte att turnera, men vi kommer säkert att spela ihop igen. Eldkvarn kan ju inte läggas ner liksom. Men det får inte bli ett kors att bära. Som jag kände att det började bli. Därför vill jag ta en paus från det.

Fortsätter med tv-program

I stället fortsätter Plura Jonsson med tv-karriären. På TV3 har han hittat sin hemvist med flera säsonger av ”Pluras kök” och måndag 9 november har ”Pluras paradis” premiär. Där kommer han tillsammans med före detta ”Äntligen hemma”-snickaren Björn Christiernsson och olika kändisar fixa i ordning kring Pluras lantställe, ett torp i Sörmland.

– Jag tycker att det är roligt att göra andra saker. Som de här tv-programmen, även om det aldrig har varit en dröm i sig att göra tv, men att få laga mat, skriva kokböcker, måla, allt möjligt. Så det ska jag göra nu, säger Plura Jonsson.

Fotnot: Eldkvarn kommer att genomföra sin spelning i Västerås den 28 november innan de tar paus.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Sven-Erik Magnusson: Från rostknackare till svensk musikikon

ÄMNEN I ARTIKELN

Plura Jonsson

TV3

Pluras kök

Eldkvarn