Lizas besök – en katastrof

MUSIK

Skandalshowen i Sverige en världsnyhet – i går flögs Minnelli hem till USA för vård

Foto: höll hårt i carola Enligt flera vittnen verkade Liza Minelli påverkad under showen.

Kollaps, en publik i uppror, svidande kritik och en häktad manager.

I går morse flögs Liza Minnelli hem till USA för specialistvård.

Aftonbladet berättar historien om världsstjärnans skandalvecka i Sverige.

Foto: ”Det var fruktansvärt. Jag är förbannad på hela hennes team som släppte ut henne på scenen”, säger designern Lars Wallin som träffade Minelli innan showen.

Publiken ville se en stjärna. Och de fick se en stjärna – falla.

I onsdags uppträdde Liza Minnelli, 61, på Scandinavium i Göteborg på julshowen ”A classic Christmas show”, tillsammans med Carola, Jan Malmsjö och Michael Nyqvist.

Ett uppträdande som nu kablas ut över världen. Amerikanska nyhetskanalen CNN visade sent inatt bilder på hur en vinglig Minnelli sjunger tillsammans med Carola Häggkvist.

Redan efter tredje numret började stjärnan att stappla och tappade plötsligt mikrofonen. På väg ned för en trappa från scenen föll hon handlöst mot golvet.

Minnelli tvingades avbryta konserten och fördes bort från scenen. Polis kallades till arenan för att lugna agressiva och besvikna fans, som betalat mellan 600 och 1 200 kronor för biljetten.

Tog smärtstillande

Enligt den svenska arrangören Mikael Silfverskiöld på Svensk nöjesutveckling undersöktes Minnelli på sjukhus. Resten av natten tillbringade hon på hotellrummet.

Designern Lars Wallin träffade stjärnan precis innan showen.

– Det var fruktansvärt. Jag är förbannad på hela hennes team som släppte ut henne på scenen. Tidigare klagade Liza på en fruktansvärd värk i kroppen, som kommit efter en höftoperation nyligen.

Enligt flera vittnen föreföll Minnelli påverkad.

– Hon tog smärtstillande medicin innan konserten för att klara av sina smärtor, säger Zlatko Nedanovski, pressansvarig på Petré Event AB.

Världsstjärnan har tidigare tampats med missbruk av både läkemedel och alkohol. Hon har flera gånger varit inlagd på behandlingshemmet Betty Ford i USA.

För sex år sedan drabbades Liza Minnelli av en stroke och har två gånger opererats för dåliga höftleder.

Den senaste veckan i Sverige har varit tumultartad för stjärnan.

I lördags natt greps Minnellis manager på Hovet i Stockholm misstänkt för skadegörelse, olaga hot och misshandel av en frilansfotograf. Enligt anmälan förstördes utrustning för 400 000 kronor. Managern släpptes från häktet i går eftermiddag och flög hem till USA, men är fortfarande misstänkt för brott.

Lizas Sverige-show har fått dålig kritik av både publik och recensenter.

– Tisdagen i Göteborg var inte bra, då däckade hon nästan efteråt. Och i går (onsdag) var showen en ren katastrof, säger Mikael Silfverskiöld.

”Kollapsade inte”

Under gårdagen flög Liza Minnelli hem till New York igen för att få vård och sent i natt kommenterade stjärnans stab det inträffade.

– Hon blev sjuk strax före hon skulle upp på scen. Men hon mår bra, hon har inte kollapsat på scenen som det felaktigt har påståtts i en del tidningar. Hon var ju tillräckligt frisk för att kunna resa, säger hennes taleskvinna Liz Rosenberg i ett pressmeddelande.

Kräver ersättning

Enligt tidigare uppgifter till Aftonbladet tar Liza strax under miljonen per kväll för att uppträda i Sverige.

– Vi kommer att kräva ekonomisk ersättning av hennes amerikanska management. Vi har betalat väldigt mycket pengar för Liza Minnelli. Men jag tycker inte att vi fick Liza Minnelli.

Får publiken pengar tillbaka?

– Det har vi inte tagit ställning till än, vi vill prata mer med hennes folk i USA först. Men alla som vill är välkomna att ringa vårt biljettkontor, säger Mikael Silfverskiöld.

Carina Gren Persson från Halmstad lade ut 2 700 kronor på en show hon inte fick uppleva.

– Vi åkte upp bara för detta, det var en katastrof. Jag hoppas att alla ringer in och klagar.

Helgens konserter i Köpenhamn är inställda.