Sting är i stan

MUSIK

Trummisen om återföreningen: ”The Police är ett monster”

1 av 3 | Foto: Sting i stan Sting och The Police anlände i går till Stockholm och exklusiva Grand Hotel för att inleda sin Europaturné. Popstjärnan skrev autografer innan han gick upp på rummet – Sting var trött efter repetitionerna och ville vila.

Han var just klar med The Police-filmen som slukat ett helt år.

Då ringde Sting.

– Jag hade sett fram emot att ha The Police bakom mig, säger trummisen Stewart Copeland.

Trodde han ja.

Nu är Stewart Copeland, 55, i stället mitt uppe i en återföreningsresa med bandet han bildade tillsammans med Sting, 55, för 30 år sedan.

I kväll har turnén Europapremiär i Stockholm. Suget efter biljetter gjorde att spelningen i Globen snabbt blev två.

Större än väntat

– Egentligen förväntade jag mig inte att alla skulle bry sig så mycket om The Police. Däremot trodde jag att vi i bandet skulle hitta tillbaka till varandra direkt, säger Stewart Copeland från Florida, 25 spelningar in på turnén.

Det blev tvärtom.

– Folk blir helt galna av att höra låtarna men att få bandet samspelt igen var betydligt svårare än någon av oss trodde.

Varför?

– Under två decennier har alla tre varit presidenter i varsin värld. Nu måste vi vara medlemmar i en ensemble snarare än chefer omringade av inhyrda musiker.

– Förut sa jag till vad alla skulle göra men nu måste jag lyssna på vad gitarristen har att säga. Till och med basisten, god dammit!

Återföreningen var knappast självklar för Stewart.

– The Police är ett monster som slukar allt. När jag gjorde dokumentärfilmen om Police dominerade den hela mitt liv fullständigt under ett år. Med den såg jag fram emot att ha allt kring Police bakom mig.

Ingen vila

2007 skulle bli ett kanonår och Stewart Copeland såg fram emot alla drömjobben som låg på rad.

– Samma vecka ringde Sting och alla planer gick rakt åt helvete, säger trummisen utan tillstymmelse till förlösande skratt.