Musik

Max Martin vann Grammy i natt

MUSIK

Svenska hitproducenten: ”Min första!”

Max Martin fick pris som bästa producent, icke-klassisk musik, för samarbetet med bland andra Katy Perry och Taylor Swift.

Trots 20 år i branschen var det första gången superproducenten vann det prestigefyllda priset.

— Min första! sa han glatt när han tog emot sin Grammy.

Max Martin tilldelades priset för sin inblandning i låtar som Taylor Swifts ”Shake it off” och Katy Perrys ”Dark horse”. Under sin karriär har Martin producerat totalt 19 låtar som nått förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan.

Även svenska mezzosopranen Ann Sofie von Otter ärades på Grammygalan. Hon fick pris i kategorin bästa klassiska album av en soloartist för skivan "Douce France".

– Det är fantastiskt, säger Ann Sofie von Otter till TT.

Priset delades ut under den förgala i Los Angeles där merparten av Grammy-priserna, runt 70 stycken, fördelas. Ann Sofie von Otter får dela priset med pianisten Bengt Forsberg som hon gjort albumet tillsammans med.

De var dock inte på plats på galan och när TT ringer Ann Sofie von Otter vet hon ännu inte att hon vunnit.

– Är det säkert? Det är ju inte klokt men jätteroligt. Jag har varit nominerad enormt många gånger. Jag har ju fått Grammys för skivor som jag gjort med andra men mina soloalbum har jag aldrig fått för, säger hon.

Det var dock aldrig aktuellt att åka över till Los Angeles för att gå på galan.

– Nej, det är så långt. Men det här är fantastiskt. Jag fyller ju 60 i maj och att få en Grammy på gamla dagar, det är faktiskt inte skit, säger Ann Sofie von Otter.

Inget pris för Robyn

Däremot blev det inga statyetter för varken Robyn, som var nominerad tillsammans med Röyksopp, eller Little Dragon. Priset för bästa dans-/electronicaalbum gick i stället till Aphex Twin.

Regissören Jonas Åkerlund, som var nominerad i kategorin bästa musikfilm för "Beyoncé & Jay Z: On the run tour", blev också utan pris.

Låtskrivarduon Max Martin och Johan "Shellback" Schuster var nominerade i de prestigefyllda kategorierna årets låt och skiva för sitt samarbete med Taylor Swift på hitlåten "Shake it off", men kammade inte hem fler priser.

Sam Smith topptippad

Mest uppmärksamhet inför galan har dock det brittiska stjärnskottet Sam Smith fått. Han är nominerad i sex kategorier, bland annat i alla de fyra tyngsta: årets låt, skiva, album och nykomling.

Bara en artist har tidigare tagit storslam och vunnit de fyra tyngsta kategorierna, Christopher Cross 1981, så Sam Smith kan skriva historia.

Men han får hård konkurrens från Beyoncé Knowles och Pharrell Williams som också har sex nomineringar. Beyoncé har redan vunnit hela 17 Grammystatyetter, men aldrig det allra finaste det för årets album.

Grammypriserna delas ut av den amerikanska skivbranschens organisation och anses vara världens finaste musikpris.

Linus Brännström/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Musik