Joakim Thåström

Ännu hungrig på livet och musiken

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

Så bra är Thåströms nya skiva ”Den morronen”

ROCK Nästan all riktigt bra musik hämtar sin näring ur kontraster. Det är när det känslomässigt är dur och moll om vartannat – för att tala med Bob Hund – eller när en låt känns som ett avhugget finger i en söt efterrätt – för att tala med Nisse Hellberg – som musik verkligen berör på djupet och blir den största av konstformer.

Hur många klassiska låtar har inte blivit klassiska just för att texten gråter och melodin dansar euforiskt?
 

Det är den vanliga vägen att gå. Joakim Thåström lyckas på sitt åttonde studioalbum i eget namn uppnå samma effekt genom att göra tvärtom.

För ”Den morronen” är något av det lyckligaste Thåström har släppt ifrån sig. Han sjunger det själv i den februarifrusna ”Långsamt genom”: ”Det är mörkt och jag är lycklig just nu”. Den artist som kanske mer än någon annan i det här landet har drivits av frustration och alienation uttrycker i väldigt många av låtarna på den här skivan att han befinner sig på en bra plats i livet, uppenbart förälskad och rent av i något slags ro.
 

Men han låter sångerna utspela sig i Wim Wenders-grå Berlin-miljöer, namndroppar polska poeter och sjunger om Socker-Conny och ”doften av asfalt i ditt hår”.

Framför allt framförs dessa trösterika texter till musik som är lika dov, mörk, skavd och återhållet orolig som någonsin.

Så det som i andra händer hade kunnat passera som spänningslös harmoni blir precis så suggestivt som det mesta från denne sångare de senaste tio åren, sedan han växlade över till sitt ”Thåström 2.0”-uttryck på ”Skebokvarnsv 209”.
 

Albumet har delvis spelats in hos producenten Michael Ilbert i klassiska Hansa-studion i Berlin, med Niklas Hellberg, Ulf Ivarsson och Pelle Ossler som sedvanlig kärntrupp och snygga inhopp av bland andra Idde Schultz och Conny Nimmersjö.
 

Och det är en väldigt stark svit låtar: singeln ”Kom med mig” och öppningsspåret ”Gräsfläckar” hör till det mest ömsinta Thåström skrivit, nakna gitarrfinalen ”Psalm” låter som den heter och ”Slickar i mig det sista” är ett maskinslamrigt, minst sagt övertygande besked om att 57-åringen fortfarande är genuint hungrig på både livet och musiken.

Bonus

BÄSTA SPÅR: ”Alltid va på väg”. Intensivt, mäktigt epos om att aldrig stå still. Thåström sjunger om gospelgruppen Blind Boys Of Alabama och poeten Adam Zagajewski.

VISSTE DU ATT... Thåström inleder sin Sverige-turné på Annexet i Stockholm 4 mars. I skrivande stund är 20 spelningar bokade.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Förra Thåström-albumet ”Beväpna dig med vingar”, Osslers ”Stas” och det mesta med Nick Cave & The Bad Seeds.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Thåström

Bob Hund

Berlin

Wim Wenders

Skivrecensioner

Musik

Musikrecensioner