Kalle & Sanna strålar i kapp

1 av 2 | Foto: ROBIN NORDLUND
DYNAMISK DUO Sanna Nielsen och Kalle Moraeus har hittat ett samspel och spexar med varandra i en julshow som innehåller allt som hör till.
MUSIK

En dynamisk duo, några tämligen fantastiska spelmän och mängder av jul ur alla vinklar.

Det går nog inte att begära så mycket mer av den här sortens show.

Sanna Nielsen är på många sätt den optimala artisten i en julshow. Väldigt få kan stråla och tindra och sjunga ”O helga natt” som hon. Dessutom är hon folklig på ett sätt som känns helt naturligt. Och hennes självklara sätt att ta en scen andas så mycket rutin att det känns rent surrealistiskt att hon bara fyller 29 nästa vecka.

Har humor

Då sångerskan från Bromölla dessutom är lång, smal och har humor känns konceptet ”Sanna Nielsen och liten rolig gubbe” mer än logiskt. Det finns utmycket att utvinna ur den dynamiken.

Redan för tio år sedan såg jag en julpremiär med Nielsen och Kalle Moraus i Kristianstad. Då hade de med sig ytterligare en kortvuxen herre, Tito Beltrán, och bjöd på en alldeles för splittrad konsert.

Men Nielsen och Moraeus har hunnit slipa på samspelet sedan dess. När de nu åker på turné med Orsa spelmän och bandet Hej Kalle hittar de en fin linje mellan mysförvirrat spex och lagom doser allvar. Julklassiker varvas med egna låtar som mer indirekt knyter an till jultemat.

Nielsen kallar upplägget ”Kalle och hans vänner” men ändrar sig till ”Snövit och dvärgarna”. Hon gör speedad valsfunk av ”Jingle bells” och Moraeus sjunger juljazz med Hector Bingert på lysande sax.

Sköna stråkar

Men det blir allsångspotpurri och ”Titta det snöar” också.

Och det är nästan alltid som bäst när Orsa spelmän får addera sina omsorgsfullt broderade stråkstämmor.

En julshow är en julshow, det är förmodligen omöjligt att få ihop något slags verkligt sprakande helhet om både ”Hej tomtegubbar” och ”Ave Maria” ska med. Men efter förutsättningarna lyckas Nielsen, Moraeus och spelmännen riktigt bra.

Här kan ni se Kalle Moraeus, Sanna Nielsen och Orsa spelmän:

Luleå 23/11,Umeå 24/11,Gävle 28/11, Västerås 30/11, Visby 1/12, Uppsala 5/12, Norrköping 6/12, Stockholm 8/12, Vara 10/12, Linköping 11/12, Örebro 12/12, Malmö 13/12, Växjö 14/12, Halmstad 15/12.

ARTIKELN HANDLAR OM