Miss Li flödar av energi från början till slut

Publicerad:
Uppdaterad:
Miss Li på turnépremiären i Jönköping.
Foto: Emelie Aspenberg/Rockfoto
Miss Li på turnépremiären i Jönköping.

MUSIK

KONSERT Musikerna spelar med maximal nerv och varje låt går i hundra.

Miss Lis turnépremiär ofta så intensiv att till och med publiken måste pusta ut.


Miss Li
Turnépremiär: Jönköpings konserthus, Jönköping. Publik: 1000 (utsålt). Längd: 90 minuter. Bäst: ”Här kommer natten” och ”The day I die”. Sämst: ”Bonfire” och ”Close your eyes” passar inte riktigt in bland resten av låtlistan.


JÖNKÖPING. Miss Li har gjort en intressant musikalisk resa.

Den lättsamma kabaretmusiken som hon ägnade sig åt under det sena 10-talet har nu förvandlats till djup och tung pop.

Kanske har det något att göra med hennes dubbla medverkan i ”Så mycket bättre”. I tv-rutan har hon tagit artistkollegornas verk och tolkat dem med nerv, vemod och känsla.

I kväll berättar hon om hur hon snöade in sig på Olle Ljungströms katalog efter att ha varit med i programmet 2012 och hur hon särskilt fastnade för ”Kaffe och en cigarett”, en låt som ständigt rörde henne till tårar.

– Det går inte att komma i närheten av originalet, säger hon.

Ändå sjunger hon med sådan intensitet att delar av publiken måste pusta ut efteråt. ”Här kommer natten” har samma effekt och slutar i kvällens första stående ovation.

Hennes egna låtar imponerar ofta lika starkt, på scen har flera av dem fått en ny skepnad. Det är en imponerande ljudbild med kraftfulla trummor, mäktigt blås och genomträngande beats, toppat av soulfylld körsång.

Bandet spelar alltid helhjärtat. Och när Miss Li pressar rösten till det yttersta i ”Aqualung” och ”Pressure” skakar hon om hela salen med sin glöd.

Men vid ett par tillfällen är artisten bättre än sina låtar.

Reggae-influerade ”Bonfire” och edm-numret ”Close your eyes”, från början ett samarbete med tyska dj:n Felix Jaehn, låter båda som att de promenerat vilse in i låtlistan.

Miss Li känns betydligt mer hemma när hon ställer sig på pianot och får hela konserthuset på fötter i ”Dancing the whole way home”.

Likaså i de avslutande låtarna ”The day I die” och ”Lev nu dö sen”. Med sin alldeles egna blandning av nytt vemod och gammal eufori rundar hon av med en stämning så explosiv att den nog hörs hela vägen till Göteborg.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE