Jireel

Jireel skapar festivalens bästa dagfest

Av: 

Per Magnusson

MUSIK

WAY OUT WEST Jireel skapar festivalens bästa dagfest – långt från lökiga events med sponsrad hatt.

Publiken studsar sig blöt av svett i solen.

Betyg: 3 av 5 plus
Jireel
Plats: Azalea, Way Out West, Göteborg. Publik: Festivalens yngsta och mest partyglada hittills. Längd: En timme. Bäst: ”Força”. Sämst: Att inte Jireel har fler låtar i den klassen.


GÖTEBORG. Jag satt i en taxi på väg till en klubb när jag gav min telefon till taxichauffören och bad honom spela ”Força”. Taxichauffören visade sig vara mega-Jireel-fan och höjde volymen till max.

Mitt bästa minne från fjolårets Way Out West.

Därför känns det som att en cirkel – om än en väldigt liten sådan – sluts när jag ett år senare får höra fjolårets bästa svenska låt på riktigt i samma stad.

En stolt Jireel i Slottsskogen på en av sina hittills största konserter.

En stund tidigare har Jireels dj logiskt nog värmt upp med Drake. Rågsvedsrapparen – och väldigt mycket ny, svensk musik – verkar i direkt nedstigande led från den kanadensiska popstjärnan. Jireels svenska hiphop med tidsenliga vardagsbetraktelser flörtar oängsligt med pop. Det finns en naiv och positiv energi i musiken som jag tycker mycket om och som lyser igenom när Jireel är som bäst.

Inför en rusig publik bjuder han på en energisk spelning – komplett med återkommande pyro och The White Stripes-hejaramsor. Vid ett tillfälle tar han in sin jubilerande manager på scenen och ber publiken sjunga ”Ja, må han leva”.

Sådan är stämningen.

Kanske har Jireel en liten bit kvar innan han vet exakt vem han är som scenartist, men 19-åringen har onekligen framtiden för sig. Han är ju redan en av Sveriges bästa rapsångare.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Amason: ”Det får gärna vara lite konstig stämning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jireel

Way out west

Liverecensioner

Musikrecensioner

Musik