Svenska succéduon stöttas av stjärnorna

Publicerad 2015-06-25

”Gått igenom sjuka, roliga och tunga grejer”

Tillsammans är de en framgångssaga.

Men när Icona Pop har det tungt finns världsstjärnorna Alicia Vikander och Tove Lo där och stöttar.

– Vi är som varandras "stagemoms", säger Aino Jawo till Nöjesbladet.

Just nu skriver singelaktuella duon, som består av Aino Jawo, 28, och Caroline Hjelt, 27, på uppföljaren till plattan "This is... Icona Pop".

Och i sommar är de förband åt världsstjärnorna One direction på deras USA-turné, som består av hela 37 spelningar. Alltså är det dubbeljobb som väntar.

– Vi ska försöka skriva på turnébussen. Det är egentligen inte idealiskt. Men vi har utvecklat ett sätt att jobba när vi har det stressigt som passar oss ganska bra. Det är lite kaos. Men på något sätt kopplar man bort kaoset och hittar lugnet när man skriver, säger Caroline.

Hitta annan riktning

Superhiten "I love it" är låten som duon fortfarande oftast förknippas med. Nu försöker de hitta en annan riktning musikaliskt.

– För oss har det alltid varit viktigt att inte göra en till "I love it". Det var då. Det är viktigare att utvecklas i vår musik. Men klart det skulle vara fantastiskt att ha en lika stor hit om inte större. Det ska vi bräcka. Absolut, säger Aino.

Jawo och Hjelt berättar hur deras vänskap växer sig starkare under perioder som är särskilt krävande. Bland det svåraste för duon är att styra hur mycket de ska släppa in andra människor i teamet, eftersom bandet är deras "lilla bebis".

Vilken är er tyngsta period?

– Vi har varit ett band i åtta år och man går igenom personliga och jobbrelaterade grejer. Besvikelser. Folk som man har pratat för mycket med och sedan när det kommer till kritan har de bangat, säger Aino.

–  Vi har gått igenom de sjukaste, roligaste sakerna till väldigt tunga grejer, säger Caroline.

”Är så jävla stolta”

De lyfter fram vänskapen med skådespelaren Alicia Vikander (aktuell för ny ”Bourne”-film) och artisten Tove Lo som extremt viktig.

– Vi har varit omgivna av de bästa människor och är det fortfarande. Vi har bott med Alicia och Tove Lo. Det är kul att kunna träffas på olika ställen i världen och prata om livet. Vi är som varandras "stagemoms". Vi är så jävla stolta. Det är så sjukt. Vårt lilla gäng, vad gjorde vi rätt, säger Aino och skrattar.

Fotnot: Icona Pop medverkar i ”Sommarkrysset” i TV4 lördag 27 juni.

Icona Pop ska turnera med One Direction.

Icona Pop om...

... One Direction:

– Det ska bli så kul. Vi är peppade på att åka ut på stadion-turné. De verkar skitroliga, säger Caroline.

– Jag tror inte jag har förstått hur stort det är att åka på det här, säger Aino.

... den stora drömmen:

– Jag har en dröm att köpa ett hus åt "mutti" (mamma) någon dag. Några till hits. Man vill också kunna starta en massa andra projekt och hjälpa folk i nöd, säger Aino.

– Det är en lyx att göra det vi gör. Och man vill se till att vänner och familj ska ha det bra.

... festandet:

– Vi stökar runt rätt bra och har väldigt kul. Vi kan summera det så. Vi är bästa kompisar och om tillfället ges så kör vi på, säger Caroline.

– Det är många som inte heller förstår vilket jobb det är innan och efter turnén. Det är ett slit. Så vi försöker hinna med. Vi är livsnjutare. Vi försöker hinna njuta så mycket som det går. Men det gäller att ta hand om sig själv och rösten, säger Aino.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln