Publicerad:

Snillrikt & smittande

Av: Joacim Forsén

Publicerad:

Aviciis vassa samplingar gör det svårt att stå still

Kvällen är en 90 minuter lång och kall väntan på ­klimax.

Det är när 8 000 fans skiter fullständigt i att ­fötterna domnar i kylan som Avicii visar sin styrka.

Tio över nio vinkar uppvärmaren Albin Myers hej då till publiken. En minut senare har kvällens huvudperson Avicii klivit in bakom det mäktiga dj-båset, kickat igång lågbasen, samplat The Sounds och hissat högernäven. En del saker är onekligen enklare i den nya musikvärlden.

Decemberkänsla

Det behövs i kväll. Med en runt fem grader kall ­junikväll där bara bar­marken avslöjar att det är sommar och inte december skulle rock ’n’ roll-roddande med gitarrer och backdrops kunna vara skillnaden mellan att stanna kvar eller fly hem.

Men största anledningen till att inget väder i världen skulle få publiken att lämna Söderstadion är givetvis ­Aviciis smittande festyra. Omringad av ljusskärmar, strob­intensiva lampor och en pyrokavalkad som hade imponerat på självaste In Flames gör 23-åringen det omöjligt att stå still. Med en dynamisk mix av egna låtar och vassa samplingar knyter han snillrikt ihop allt ifrån Florence and the Machine och Red Hot Chili Peppers till Swedish House Mafia med sina vevande­ ­armar.

Exploderar

Precis som för alla artister är det inte självklart att en flytt till stora arenor är lyckad. Det gäller inte minst dansmusik född för klubbar. När Söderstadion efter 90 minuter exploderar i crescendot ”Levels” finns ingen anledning att tvivla på vilken sida av succéstrecket Avicii hamnar.

Avicii

Konsert på Söderstadion, Stockholm. Längd: En timme och 45 minuter. Publik: 8 000 personer. Bäst: ­Avslutande Salem al Fakir-samarbetet ”Silhouettes” med fyrverkeri längs hela Söderstadions läktare. Sämst: Svinkylan gör det nära nog omöjligt att hitta den där sista partyväxeln.

Publicerad:
Publicerad: