Klubbturné för Lundell i höst

MUSIK

...men sedan drar han ner på tempot

I höst öppnar Ulf Lundell upp rockiga "Club Zebra" - och drar ut på stor klubbturné. Sedan trappar den blivande 53-åringen ner.

- Det här blir min sista energiurblåsning, säger han.

Foto: "ENERGIUTBLÅSNING" För andra veckan i rad ligger Ulf Lundell etta på singellistan med låten "S:t Monica". I morgon är det turnépremiär på Rockslottet i Finspång.

Lundell håller sitt sedvanliga, hårda tempo. Kanske för sista gången.

- Jag fyller 53 i höst och jag tror inte att jag kan åka ut på såna här urblåsningar hur länge som helst. Huvudet och själen har inga problem. Men det tar mycket på krafterna eftersom det piskar upp så mycket adrenalin. Det blir ett slags rus och man åker väldigt mycket ner sen efter turnéerna, säger han.

Men att lägga av helt är det inte tal om.

- Jag tror att jag håller på med det här i ett år till. Sedan har jag en bok att skriva. Och jag har flera idéer om plattor som jag velat göra länge, men som inte är så energibaserad musik, säger han.

En hyllning i cd-format

Innan lugnet får en chans att lägga sig kommer rockexplosionen "Club Zebra". En stundtals "Slugger"-doftande dubbel med tänkt release i oktober.

- Det är ett rockprojekt, helt enkelt. En dubbel-cd som baseras på ett långt gig, fast gjort i studio. Jag kallar det min sista energiurblåsning.

Albumtiteln är en hyllning till Club Zebra i Kristinehamn, där Lundell 1976 inledde sin karriär med bandet Nature.

- Det var bara ett avlångt vardagsrum där man packade in 200 pers. Ett streck i golvet visade var scenen började. Det var fantastiska spelningar, men klubben är ju borta sedan länge. Nu ska vi öppna den igen, på vårt sätt.

Tjuvstartade i Kiruna

Det gör Lundell genom att ta med sig band och musik ut på stor turné i höst.

- Vi åker inte på klubbar, utan vi ställer vår Club Zebra var vi än är, säger han.

I lördags tjuvstartade han sin sommarturné i Kiruna. I morgon är det dags för den officiella premiären i Finspång.

- Jag får väl se om jag kan köra slut på boysen i min orkester.

Björn Solfors