Maxida Märak om valet: ”Jag är jätterädd”

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

GÖTEBORG. Hon är en urkraft – som har utsatts för sexuella övergrepp och haft våld i sin närhet.

För Maxida Märak blev den ”mansfria” Statementfestivalen en befrielse.

– Samtidigt som du är uppfylld av kärlek och pepp blir du rädd att gå ut i den verkliga världen igen, säger hon.

Maxida Märak, 29, sitter i en grön fåtölj i sin loge. Vi är på Statementfestivalen i Göteborg, bland 5 000 besökare på ”världens första stora musikfestival för kvinnor, transpersoner och icke-binära”, som arrangörerna beskriver det. Det märks att hon är berörd av vad som just skett. Hon är allvarlig och samlad.

Har du själv varit utsatt för sexuella trakasserier på musikfestival? 

– Ja, det har jag. Det kan jag vara helt öppen och ärlig med. Jag har blivit våldtagen ett antal gånger. Och kan verkligen säga att jag inte varit trygg på festivaler tyvärr, vilket är jättesorgligt.

Hennes jojk ”Baseball bat” handlar hur hon vill döda den man som misshandlade hennes småsyskon för ett par år sedan. Inför publiken på Statement säger hon: ”Nu ska jag berätta en historia om en våldsam man.” Hon fortsätter att berätta att hon vill slå ihjäl mannen med ett baseballträ. 

1 av 2 | Foto: Magnus Liam Karlsson / AFTONBLADET /
Maxida Märak berättar om sina känslor inför valet 2018.

Kan du förstå om folk reagerar och blir rädda för de starka orden du säger på scenen innan jojken? 

– Ja! Men jag gillar att tala klarspråk. Just med den jojken var det verkligen min känsla. Jag ville gå ut och döda honom med basebollträ, eftersom mitt småsyskon höll på att bli ihjälslagen av honom.

Den svensk-samiska artisten berättar att det tog sju veckor innan polisen plockade in mannen på förhör.

– Vi har suttit i mitt syskons lägenhet när han gått utanför med nycklarna och vi fick inte göra motstånd eftersom de var sambos.

 Rådet som syskonen fick var att åka till ett skyddsboende i Boden. 

– När det är verkligheten. När det är  fritt fram att göra vad fan du vill med kvinnor. Det finns en anledning till att det är det jag känner, att jag vill döda honom med ett baseballträ, för det finns ingen hjälp att få!

”Första gången jag känt mig trygg på scen”

För Maxida Märak går musik och politik ihop, vissa vill sätta epitetet ”aktivistartist” på henne. Men det är inte det som driver henne, utan det är att göra musik. Hennes catchiga refränger, blandade med hård rap, elektroniska beats och vacker jojk gör henne till en säregen och unik artist.

Hon säger att Statement festivalen är det mäktigaste hon varit med om.

– Det var första gången jag känt mig helt trygg på scen, inga taggar utåt. Det stödet jag fick idag har jag aldrig varit med om, någonsin. Det var episkt.

Hon tycker det finns en dubbeltydlighet i den känslan. 

– Det är så märkligt. Samtidigt som du blivit uppfylld av så mycket kärlek och pepp blir du rädd för att gå utanför de här dörrarna nu. Ut i den riktiga världen igen. För det är som att du har käkat det där pillret i Matrix och fick se en annan sida, vilket kommer göra mig ännu mer radikal och ännu mer livsfarlig när jag möter orättvisor.

 Tror du de här dagarna på Statement kan förändra något?

– Jag är helt övertygad om det. Det här på riktigt. Vi skriver historia. Jag tror alla vi som varit på den här festivalen kommer se på världen med helt andra ögon när vi kliver ut från de här trygga zonerna.

– Vi trodde vi var upplysta. Men nu jävlar blir du upplyst. Vilket är skrämmande också. Men det man känner är: Wow, vad det här kan göra skillnad om vi börjar ha fler sammankomster.

Hennes röst bryts och man kan höra tårarna i halsen. Men Maxida Märak harklar sig och fortsätter.

– Jag vill bara skicka in min dotter in i den här gruppen. Nu. Nu. Jag vill ta hit alla mina unga samer och alla mina unga icke-män. Och boosta dem. Det är som om någon har tagit bort ett konstigt filter från mina ögon.

Märak om anmälningarna mot festivalen: ”Bullshit”

Maxida Märak beskriver att hon har en känsla i bröstet som hon aldrig tidigare känt och att hennes krav på omgivningen plötsligt har blivit dubbelt så höga. 

– Och jag har ändå höga krav, säger hon och skrattar, för att sedan betona att hon verkligen tror att detta statement kan vända vindarna.

Men flera personer har anmält festivalen för diskriminering av män till Diskrimineringsombudsmannen (DO). På den debatten har Maxida Märak ett tydligt svar.

– Det är bullshit faktiskt. Det är det löjligaste jag varit med. Att man ens orkar lägga energi på det. Jag tycker det är låg nivå. Om det här är en riktigt strid för någon, så har man en väldigt skev uppfattning om hur samhället fungerar. Låt en kvinna andas för fasen.  


Nu har vi ett val på söndag. Vad tänker du kring det?

– Jag är rädd. Jag är jätterädd. Jag tycker det är väldigt otäckt, om jag ska vara helt ärlig. 

Men samtidigt som hon ser en högersida växa sig stark, så ser hon också en motståndsrörelse som starkare än hon sett på länge, berättar hon.

– Det ger mig hopp. Jag måste ha hopp in i det sista. Förhoppningsvis så vinner det goda över det onda. Annars måste vi mobilisera oss och kanske bli mer aktivister än vad vi brukar vara i Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE