Amon Amarth ror hem en stabil show

Av: Sofia Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SWEDEN ROCK Nationaldagsfirande Amon Amarth slår på stora trumman.

Men gruppen hämmas av smärre ljudproblem och en utmanande setlist som inte alltid går hem hos festivalpubliken.


Amon Amarth
Plats: Festival Stage. Publik: Vågar jag gissa på hälften av maxkapaciteten? Längd: 80 minuter. Bäst: Finstämda ”As Loke falls” samt Johan Heggs mysiga personlighet. Sämst: Låtarna från ”Jomsviking” håller inte riktigt måttet. Det är också trist att det strular med Heggs mikrofon. Fråga: Var är vikingaskeppet Bettan?


NORJE. Amon Amarth har skyhöga ambitioner.

Den melodiska dödsmetall-akten hymlar inte med att de har siktet inställt på att bli hårdrockens nästa stora arenaband.

Och det märks.

Inspirerade av idolerna i Iron Maiden bjuder den målinriktade Tumbakvintetten på synkroniserade eldsflammor, rejäla rökmaskiner, statister som iscensätter strider och diverse vikingarelaterad rekvisita. Joakim Wallgrens trumset står exempelvis på en massiv hjälm med horn.

Men trots att gruppen siktar mot stjärnorna har bandmedlemmarna fötterna stadigt placerade på jorden.

Inte minst den ödmjuke sångaren Johan Hegg som slår sig för bröstet i tid och otid och mer ofta än sällan tackar publiken för det massiva gensvaret. Framför allt under publikfriare som ”The pursuit of vikings”, ”Guardians of Asgard” och ”Twilight of the thunder god”.

Och när hans skäggprydda ansikte spricker upp i ett smittsamt leende vill jag bara hoppa upp på Festival Stage och nypa tag i hans rödmosiga kinder.

1 av 5 | Foto: © RICKARD NILSSON

Som en spark i solarplexus

Genom åren har gruppens dödsmetall mjuknat i kanterna, men grundstommen är onekligen intakt.

Just därför passar också aktens färska material från ”Berserker” som handen i handsken i liverepertoaren.

”Shield wall” har all potential att bli en framtida livefavorit och ”Raven’s flight” känns som en spark rakt i solarplexus.

Men ikväll hämmas Amon Amarth av mindre ljudproblem – Heggs sång försvinner lite titt som tätt. Och publiken lägger knappt märke till gruppens senare material, som utgör drygt halva spelningen.

Men trots dessa mindre blunders är jag övertygad om att vi kommer att se Amon Amarth som headlineakt på Festival Stage om ett par år.

Publicerad:

LÄS VIDARE