Thomas Stenström fångar längtan efter något bättre

Thomas Stenström berör mest när musiken matchar de melankoliska texterna.
Thomas Stenström berör mest när musiken matchar de melankoliska texterna.

ALBUM Ibland finns behovet av en mer egen penna.
Men Thomas Stenström har onekligen hittat hem i de vemodiga balladerna.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Thomas Stenström
Spring baby spring
Korpstaden/Sony

POP Thomas Stenströms finaste stund kom i julas när han skrev ledmotivet till Cancerfondens reklamfilm. Hans version av folkvisan ”Auld lang syne” var ett gripande nummer med hoppet som främsta verktyg.

Det spelade ingen roll hur många gånger den flimrade förbi i tv-rutan, varje gång var jag tvungen att släppa allting och bara lyssna.

Stenström har onekligen hittat hem i vemodiga ballader, de utgör en stor del av hans femte album ”Spring baby spring”. Tempot har dragits ner rejält sedan genombrottslåten ”Slå mig hårt i ansiktet” för sju år sedan. Då var musiken i ständig rullning, ingen sekund fick gå till spillo.

I dag tar Uddevalla-sonen sin tid och drar ut på både ord och melodi. Det passar till historierna om suddiga festnätter och rädslan över att fastna i det förflutna. Framför allt handlar de om svårigheten i att behålla och upprätthålla relationer.

”Jag har ett foto på oss där dina ögon sjunger/Var det en början eller nånting som du hellre glömmer?” sjunger han på fina singeln ”Det är nog aldrig för sent för oss två”.

Ibland finns ändå behovet av en mer egen penna. Tonen och ordvalen påminner fortfarande mycket om en viss välbekant Göteborgsartist. Jämförelsen med Håkan Hellström är utnött vid det här laget men finns alltjämt kvar, verserna i First Aid Kit-samarbetet ”Hotel Amigo” ligger till exempel skrämmande nära.

Det är i melodierna som det brukar bränna till. Den synthrika och försiktigt pulserande ljudbilden tillsammans med Stenströms avslappnade sång på ”Taxi taxi” är oerhört vacker.

Och mörkret i ”Gator utan namn” förstärker hans längtan efter att fly långt bort från småstaden och hitta ro där ingen kan hitta honom.

När vemodet är som starkast råder det ingen tvekan om vem avsändaren är.
BÄSTA SPÅR: ”Gator utan namn”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publisert:

LÄS VIDARE