Kristin Lundell

Låtar att överleva de närmaste fyra åren med

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är det inte slut snart?
Jo. Bara 1453 dagar kvar att härda ut.
Till de första hundra får vi dessutom en ny låt om dagen.

Det brukade vara en rolig tid som vi gick in i. Visst för att Sverige gör sig redo att rusa med huvudet först in i en tre månader lång schlagerkoma men det är ändå något upplyftande med bokningarna som trillar in till sommarens festivaler. Ett återkommande löfte om en ljusare tid. En smak av framtiden.


Men så var det ju det där med den nya världsordningen. Den går givetvis inte att komma undan heller i musiken. Nog för att showen alltid måste fortsätta men sedan USA valde, och förra fredagen installerade, en ny president har anti-Trump-genren vuxit sig starkare.

Visst hade vi väl egentligen, med tanke på orsaken till trenden, hellre sluppit dessa nya låtar från några av världens bästa popakter men nu är ju saken som den är.


I höstas lanserade författaren Dave Eggers projektet ”30 days, 30 songs” där en ny musikalisk Trump-protest släpptes varje dag. Projektet fick dock byta namn till ”30 days, 50 songs” eftersom popgräddan stod och stampade i kulisserna med sina motståndslåtar i högsta hugg. Närsynthetsindiens mesta kungligheter Death Cab For Cutie donerade ”Million dollar loan” – en av gruppens bästa låtar på länge – medan My Mornings Jackets Jim James slog på synthen och levererade ”Same old lie”. Skotska Franz Ferdinand bidrog i sin tur med ”Demagogue” som bar bandets typiskt kantiga popsilhuett.


I början av veckan stuvades projektet om ännu gång. Under parollen ”1000 days, 1000 songs” släpper man nu en låt om dagen under hela presidentperioden. Under fliken ”100 days, 100 songs” kan man i utbyte mot en summa pengar få del av hundra specialskrivna låtar. Överskottet går till organisationer som arbetar för klimatet, kvinnors rättigheter och invandringsfrågor.


Men initiativen kommer från alla håll. ”Vi är bara musiker och det enda vi har att erbjuda är vår musik” sa Arcade Fires Win Butler med anledning av bandets rykande färska låt tillsammans med Mavis Staples.

Deras ”I give you power” är en utmärkt källa att återvända till för att hämta energi. Just det som den närmaste tiden kommer att sluka av oss.

Publisert: