Skivrecensioner

Veckans singlar: ledsenglad Silvana och dystopisk Grimes

Av: 

Håkan Steen

MUSIK

SINGLAR Silvana Imam och Grimes lyckas vrida upp nyfikenheten för kommande album. Mark Ronson och Junior Brielle kan mycket väl ha hits på gång (nya Håkan Hellström-singeln läser ni om här).

Betyg: 3 av 5 plus
Silvana Imam
Jag ser ljuset
Naturkraft
HIPHOP Silvana Imam skulle ha släppt sitt album ”Helig moder” redan i somras men ångrade sig och laborerade ett tag med att inte släppa skivan alls, menade att de som ville höra hennes nya låtar fick komma till konserterna. Dessbättre ändrade hon sig och nu är utgivningsdatum spikat: 15 februari. Texten till nya singeln beskriver hon som ”de lyckligaste raderna jag någonsin skrivit, och de sorgligaste”. Och det är den ledsenglada känslan som präglar även musiken i den här tunga, elektroniska balladen. Kanske inte en riktigt lika explosiv låt som årets tidigare tre singlar men utsn tvekan ytterligare en indikation på att albumet kan bli en händelse.


Betyg: 4 av 5 plus
Grimes feat. HANA
We appreciate power
4AD/Playground
POP Väldigt lite påverkar världen mer just nu än den rasande snabba utvecklingen av artificiell intelligens, så att temat även når popmusiken är fullt logiskt. Lika självklart är det kanadensiska Grimes som ligger bakom den här dystopiska framtidsvisionen, och då verkligen inte bara baserat på hennes omskrivna förhållande med Elon Musk. För få artister just nu känns lika genuint samtida som 30-åriga Claire Boucher från Vancouver. ”We appreciate power” är skriven utifrån idén att det är en propagandalåt av en girlgroup som använder musik, dans, sex och mode för att få folk att gilla AI. Ihop men en sprakande mix av elektronisk Nine Inch Nails-rock och Abba-melodier blir det ett både suggestivt och lite skrämmande paket. Nytt Grimes-album kommer i vår.


Betyg: 3 av 5 plus
Junior Brielle
Love
JB/Sony
POP Kent ägnade drygt två decennier åt att nöta in ett av svensk musiks mest distinkta sound i den inhemska pophistorien, på samma sätt som Ulf Lundell och Gyllene Tider tidigare åt sig in i det allmänna medvetandet och skapade grund för åtskilliga yngre singer-songwriterrockare och gitarrpopband. Junior Brielle döljer knappast sina Jocke Berg-influenser. Men Gabriel och David Röhdin uppdaterar melodierna, flyttar in dem på klubben och späckar texterna med nu-känsla. Därmed hittar bröderna från Östersund också något eget som tar traditionen vidare. Uppföljarsingeln till ”VM 94” namndroppar Beyoncé, en The Strokes-trummis och en japansk mästare i korvätning, blandar snyggt svenska och engelska och låter i all sin retrofuturistiska discoglans som ett fullt möjligt genombrott på bredare front.


Betyg: 3 av 5 plus
Mark Ronson feat. Miley Cyrus
Nothing breaks like a heart
JB/Sony
POP Inte för att Mark Ronson direkt har suttit och slösurfat på mobilen sedan förra albumet ”Uptown special”, som bland annat innehöll monstruösa hiten ”Uptown funk” med Bruno Mars vid micken. Den brittiske stjärnproducenten har rattat album med Lady Gaga och Queens Of The Stone Age och skrivit singeln ”Shallow” till ”A star is born”-soundtracket. Bland annat. Men till våren kommer ett nytt eget album, enligt uppgift fyllt av ”sad bangers” och med bland andra Lykke Li bland vokalisterna. Första singeln korsar klyftigt och synnerligen effektivt Ronsons soulrotade moderna popkänsla med akustiska gitarrer och Miley Cyrus countryrötter. Gissning: stor hit.


Betyg: 3 av 5 plus
Los Unidades
Global citizen ep 1
Global Poverty Project/Parlophone/Warner
POP Redan i tisdags kom ”E-Lo”, första låten från den här ep:n som alltså är ett välgörenhetsprojekt av Coldplay under namnet Los Unidades. Nu finns resterande tre spår ute. ”Rise up” är modern danspop signerad norska producenterna Stargate där en inspelad Nelson Mandela står för det vokala (ep:n släpps delvis för att hedra minnet av Mandela, som skulle ha fyllt hundra i år). På laidback-funkiga ”Timbuktu” samsas Chris Martin bakom micken med bland andra rapparen Stormzy och den sydafrikanske sångaren och producenten Cassper Nyovest. Bäst är den korsning av Coldplay-gitarrer och smittande afropop som heter ”Voodoo”, med David Guetta, Wizkid och röster från Nigeria och Venezuela. Som så många satsningar med ambitioner att koppla ihop kulturer och skapa ”spännande möten” blir resutatet, rent musikaliskt, kanske inte alltid lika beundransvärt som idén. Men Coldplay lyckas oväntat bra.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets 50 bästa låtar

ÄMNEN I ARTIKELN

Skivrecensioner

Musikrecensioner

Musik

Silvana Imam

Miley Cyrus

Grimes

Stormzy