Musik

”Världens bästa musik kommer från Sverige”

Av: 

Ann Edliden

MUSIK

Years & years i Sverige för första gången

Way out west-aktuella trion Years & years spås bli nästa stora brittiska popexport.

När Nöjesbladet träffar bandet kan de inte sluta hylla svensk musik.

– Den bästa popmusiken görs helt klart i Sverige, säger sångaren Olly Alexander.

Bandet är i Sverige för att spela på en showcasekonsert inför Way out west under onsdagskvällen. Det är första gången de besöker Skandinavien och när Nöjesbladet träffar dem i skivbolaget Universals lokaler kan de inte sluta prata om det svenska musikundret.

– Sverige har så mycket bra pop och vårt favoritband Little Dragon kommer härifrån. Förhoppningsvis kommer den svenska publiken att gilla oss också, säger sångaren Olly Alexander, 24.

– Vi var på McDonald's här i Stockholm i går kväll och då hörde vi vår låt på radion. Det var en surrealistisk känsla, säger Emre Turkmen, 26, som spelar synth.

Sa upp sig från jobbet

Alla i bandet har sagt upp sig från sina jobb för att satsa helhjärtat på musiken. Olly Alexander hade en lovande skådespelarkarriär framför sig. Förra året spelade han en av huvudrollerna i Belle & Sebastians musikalfilm ”God help the gir”. Han har även synts i Oscars-nominerade ”Bright star” från 2009 och i flera pjäser på West End.

– Jag tror inte att jag skulle gilla att vara igenkänd hela tiden, eller att inte kunna lämna mitt hem, säger Olly.

Risken är stor att bandet slår igenom stort, utnämningen till Sound of the year av BBC brukar nämligen vara en kvalitetsstämpel. Förra årets vinnare Sam Smith sopade nyligen hem fyra grammys, andra välkända namn är till exempel Ellie Goulding och Adele.

– Det var en chock när vi fick veta att vi blivit utvalda. Vi blev så himla glada men det sätter också mycket press på oss. En bra press, så att vi kan jobba ännu hårdare, säger Emre.

Bandet kommer att turnera flitigt under 2015, bland annat i USA. Men det är en kommande klubbspelning som känns speciell för Emre Turkmen.

– Mitt favoritband när jag var yngre var Cardigans. Jag såg dem spela i Sheperd's Bush på klubben Empire när jag var kanske tio och nu ska vi spela där. Det känns stort.

Years & years om Eurovision

Emre: – När ska ABBA återförenas? Jag hör rykten hela tiden att Agneta kan tänka sig att vara med igen.

Mikey: – På tal om ABBA, har ni hört att Australien ska få vara med i Eurovision?

Emre: – Det är som att din dröm besannas. Mikey älskar Eurovision.

Mikey: – Det är fantastiskt. Det är ju väldigt kitschigt och lite som ett skämt, men alla i Australien älskar verkligen programmet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert: