Roxette prisas för monsterhit

MUSIK

Fick storpris för "Listen to your heart" i London

1 av 2 | Foto: har spelats tre miljoner gånger Roxettes "Listen to your heart" och Eagle Eye Cherrys "Save tonight" fick pris i går av BMI, den amerikanska motsvarigheten till STIM.

LONDON

Tre miljoner gånger. Eller 27 år i sträck.

Siffrorna bevisar vilka monsterhits "Listen to your heart" och "Save tonight" var.

-Det är hisnande, säger Per Gessle.

När BMI, den amerikanska motsvarigheten till STIM, i går kväll delade ut priser till europeiska låtskrivare som haft stora framgångar i USA stod två svenskar i centrum.

27 år i sträck

Eagle Eye Cherry fick pris för att hans "Save tonight"spelats tre miljoner gånger i amerikansk radio. Lika många gånger som Roxettes "Listen To Your Heart", skriven av Per Gessle och Mats Persson.

Popnörden Per Gessle har koll på vad det innebär.

-Det är detsamma som att låten spelas i 27 år i sträck, eller att 1,5 radiostation spelar den dygnet runt i all evighet. Det är helt sjukt, säger han till Aftonbladet, den enda svenska tidningen på plats.

Han var på strålande humör när han anlände till galan på Dorchester Hotel i centrala London.

-Den här priset betyder mycket för mig eftersom det visar tydligt vilket genomslag låten haft.

"Byggt upp slottet"

Han berättade också att den relativt enkla videon till "Listen To Your Heart", som spelades in live på Borgholms Slottsruin 1989, oväntat väckte uppmärksamhet i USA när den släpptes.

-Amerikanerna var grymt imponerade. De trodde att vi byggt upp hela slottet bara för videon och ville veta hur vi gjort.

Läs mer

Jens Kärrman