Magiskt bra låtar

MUSIK


The Radio Dept - Passive aggressive – singles 2002-2010

POP På senaste albumet ”Clinging to a scheme” tog The Radio Dept ett tydligt steg i riktning mot brittisk danspop à la 90-tal, men titeln var fortfarande talande för hur bandet alltid jobbat.

Med åren har gänget från Lund låtit allt mindre My Bloody Valentine och mer Saint Etienne men även om de elektroniska ljuden har blivit fler så är det typiska Radio Dept-soundet intakt och lättidentifierat. Drömskt, distat och melodiskt, med Johan Duncansons lågmält arga (på tal om passande skivtitlar) texter perfekt inbäddade i musiken.

Från ”Why wont you talk about it”, via Sofia Coppola-favoriten ”Pulling our weight” till ”The new improved hypocrisy” har man envist hållit fast vid sin vision och stadigt gjort magiskt bra låtar. Något som märks extra tydligt när 00-talets mest självklara svenska indieälsklingar nu sammanfattar karriären med en samling.

För de allra mest inbitna fansen väntar inte så många överraskningar, B-sidorna är en något spretigt gäng med många korta instrumentaler och den som hoppats på ett riktigt matigt konvolut blir kanske besviken. Men hur kan man ha mage att klaga på det när skivan med A-sidor en helt felfri samling vacker pophistoria med ett band som inte ens börjat dala.

BÄSTA SPÅR: ”Heaven’s on fire”.

ARTIKELN HANDLAR OM