Kee Marcello tänker stämma Europe

Foto: Kee Marcello tänker stämma Europe.
MUSIK

Stockholm (TT Spektra) Utsålda turnéer, landsflykt och livshotande drogvanor. Kee Marcellos självbiografi är uppseendeväckande, men nu släpper gitarristen den stora bomben. Han tänker stämma sitt forna band Europe.

Mobbad på skolgården i Umeå och gitarrist i ett av världens största rockband. Lyxliv i Karibien och utblottad kokainist i en lånad Stockholmslägenhet. Kjell Löfboms liv innehåller skarpa kontraster. Nu ger han ut självbiografin "Rockstjärnan som gud glömde", en berättelse om hur han blev gitarrhjälten Kee Marcello, om priset för framgången och livet efter den.

– För mig fanns det aldrig någon tvekan om att jag skulle gå "all in" och berätta precis som det är. Jag har ljugit hela tiden, det här var som katharsis för mig, säger han.

Bland världens största

När Kee Marcello värvades som gitarrist till Europe hade bandet nyligen släppt albumet "The final countdown" med hitlåtar som "Carrie", "Rock the night" och det klassiska titelspåret. Det var 1986 och sex år senare tog Europe en paus som varade i mer än tio år. Då hade de hunnit med utsålda världsturnéer, sålt miljontals skivor och emigrerat till Västindien för att slippa den svenska skatten. När gruppen återförenades 2004 petades Kee Marcello och den ursprungliga gitarristen John Norum kom tillbaka.

I sin självbiografi lägger Kee Marcello korten på bordet. Han berättar om falska managers, fejderna med Europes frontman Joey Tempest och om sitt eskalerande missbruk av alkohol och kokain. Men också om hur han blev drogfri och hittade kärleken i sin nya familj.

– Jag sticker ut hakan, men jag är inte rädd. Min enda rädsla är att min yngste son Tim ska bli mobbad i skolan, det vore fruktansvärt.

Verkligt sprängstoff

Det verkliga sprängstoffet handlar om Kee Marcellos ekonomiska mellanhavanden med bandet som sparkade honom. Gitarristen hävdar att han har rätt till 20% av varumärket Europe, men att han inte fått en krona från bandet på 18 år.

– Jag köpte ut John Norums femtedel 1987 för en miljon. Jag äger musikerdelen även i de tre första plattorna. All royalty har felaktigt gått till Normun hela tiden på grund av dåligt management, säger han.

Kee Marcello berättar att han för runt ett och ett halvt år sedan träffade Europes manager Petri H Lundén för presentera ett förslag till förlikning.

– Det har inte hänt någonting sedan dess och jag har inget annat val än att dra dem inför rätta, säger han.

– Det kommer en stämning snart, nu under hösten.

TT Spektra har sökt Europe via managern Petri H Lundén. Han svarar med ett kortfattat mejl: "Jag kan inte erinra mig att Kee nämnt något sådant till mig och ej heller har vi haft kontakt på, såvitt jag minns saken rätt, över ett år."

Carl Cato/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM

Hårdrock